Német belügyminiszter: ne járjanak többletjogok azoknak, akik beoltatják magukat

2020.12.27. 18:54

Nem szabad többletjogokat biztosítani azoknak, akik beadatják maguknak a koronavírus elleni oltást – mondta egy vasárnapi lapinterjúban a német szövetségi belügyminiszter. 

Horst Seehofer a Bild am Sonntag című lap által készített interjúban kiemelte: a szérum beadatásától elzárkózók hátrányos megkülönböztetése az oltás kötelezővé tételével lenne egyenlő, márpedig az oltásnak önkéntesnek kell maradnia.

Együtt kerültünk bele a válságba, és együtt, szolidárisan is kell kiverekednünk magunkat belőle

– idézi az MTI a Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát.

A kérdésre, hogy mit lehet tenni, ha nem az állami intézményrendszer, hanem vállalatok vagy társadalmi szervezetek – például légitársaságok vagy sportegyesületek – biztosítanak előnyt a védőoltással rendelkezőknek, azt mondta, hogy ezt el kellene kerülni, mert a társadalom megosztásához vezetne. Az egyik ember kiváltsága a másik ember hátrányos megkülönböztetése – fogalmazott.

Részletezte: az államnak mindenképpen semlegesnek kell maradnia ebben a kérdésben. Az orvostudomány naponta szolgál tanácsokkal és gyakorlati magatartási útmutatókkal, ami fontos hozzájárulás a felvilágosításhoz és a megértéshez, de a politikától visszafogottságra van szükség ezen a területen – fejtette ki a miniszter.

Németországban a szövetségi kormány által meghirdetett menetrend szerint hivatalosan vasárnap kezdődött az oltási kampány. Az első, mintegy 150 ezer adag oltóanyag szétosztását a tartományok között szombaton fejezték be. A vakcina kiszállítása a tartományokhoz a szövetségi kormány feladata, az oltás beadását a tartományi kormányok szervezik meg.

A gyakorlatban azonban az ország keleti részén fekvő Szász-Anhalt tartomány már korábban megkezdte a vakcinálást. Az első oltást itt már szombaton késő délután beadták, amit a szövetségi egészségügyi minisztériumban erőteljes rosszallással fogadtak.

Az oltási kampány első szakaszában, március végéig a 80 éven felülieknek, az idősotthonok és a bentlakásos ápolási otthonok lakóinak és dolgozóinak, valamint a kórházi orvosoknak és ápolóknak, országszerte 8,6 millió embernek akarják beadni az védőoltást.  • Tippek
  • Babaváró hitel