Vanda, Paula
-2 °C
3 °C

Felpörgetik az oltási kampányt Izraelben

2020.12.28. 10:59
Izraelben gyors oltási kampánnyal próbálják leküzdeni a koronavírus okozta válságot, vasárnap közel százezer embert oltottak be - jelentette a Jediót Ahronót újság hírportálja hétfőn.

A tervek szerint hamarosan 150 ezer embert oltanak be naponta, és ha sikerül elérni ezt a tempót, akkor másfél hónap múlva a legnagyobb veszélynek kitett 2,25 millió izraeli védett lesz - írta az MTI. 

A sikeres és gyors oltási kampány kulcskérdés a kormányfő, Benjámin Netanjahu számára a március 23-i választások előtt, ugyanis rengeteg bírálat érte a járvány kezelése miatt, és egy sikeres oltási kampány megkísérli helyreállítani sikeres és hatékony vezetői arculatát.

Egészségügyi dolgozók, idősek, pedagógusok

Hétfőre, a harmadik országos zárlat első napjára már elérte a 379 ezret azok száma, akik megkapták a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett vakcina első dózisát. Egyelőre csak az egészségügyi dolgozókat és a 60. életévüket betöltötteket oltják, utánuk a pedagógusok és a fiatalabb, krónikus betegségekkel küzdő páciensek következnek.

A szakemberek azt remélik, hogy néhány héten belül jelentősen javulni fog a járványügyi helyzet az idősebbek vakcinációja nyomán, ugyanis ők teszik ki a kórházi ápolásra szorulók többségét.

Az egészségbiztosítók rendelőintézetei szervezik az oltási kampányt, amihez több kórház csatlakozott a folyamat felgyorsítása érdekében. Telefonon, interneten és a családi orvosoknál lehet feliratkozni, mindenkit egy adott időpontokra hívnak be, ezzel igyekeznek elkerülni az idősek számára különösen „veszélyesnek” tekintett sorban állásokat, a várakozást.

Mindenki járhat iskolába

Vasárnap, az utolsó pillanatban jelentős változás történt az országos karantén szabályozásában, ugyanis

a kneszet oktatási bizottsága a kormány döntését felülbírálva úgy szavazott, hogy minden korosztály járhat iskolába 18 éves korig,

nem csak a legkisebbek és a legnagyobbak, az eddigi óvintézkedések betartásával.

A változtatást a bizottság vezetője azzal indokolta, hogy a járványügyi adatok tanulmányozásából kiderült, nincs különbség a fertőzés terjedésében aszerint, hogy a köztes évfolyamok járnak-e iskolába vagy sem, és mivel egész évben ők töltötték a legtöbb időt otthon, körükben jelentkezett a legtöbb tanulmányi és pszichológiai gond.

Izraelben vasárnap 72 763 tesztből 3498 pozitívnak bizonyult, ami 4,9 százalékos arányt jelent. Március óta 403 530-an fertőződtek meg koronavírussal. Jelenleg 35 591 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. A SARS-CoV-2-vírus okozta betegségben február óta 3226-an haltak meg. Jelenleg 1057 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 590-en súlyos állapotban vannak, 144 embert kapcsoltak lélegeztetőgépre.