11:00, November 28.
Kamerun 0
Szerbia 0
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 0
Ghána 0
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Nagy-Britanniában egymillió oltást adtak be, új adagolási mentrendre térnek át

GettyImages-1230126266
2021.01.01. 21:23

Elérte az egymilliót a beadott oltások száma Nagy-Britanniában – közölte pénteken Matt Hancock brit egészségügyi miniszter. Megerősítette, a brit oltási kampányban új menetrendre térnek át, hogy minél többen mielőbb megkaphassák az első dózist.

Hancock a Twitteren közzétett bejegyzésében hangsúlyozta azt is, hogy hétfőtől még tovább gyorsul az oltási kampány, mivel elkezdődik az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös fejlesztésű vakcinájának tömeges alkalmazása.

Annak tudatában kezdjük az új évet, hogy szebb napok várnak ránk

– fogalmazott a miniszter.

A nagy-britanniai oltási kampány december 8-án kezdődött a Pfizer és a BioNTech vállalatok által kifejlesztett oltóanyaggal. A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság pedig szerdán az Oxford/AstraZeneca-vakcina forgalmazását is engedélyezte, az oltóanyag nagy-britanniai alkalmazása január 4-én kezdődik.

Pénteki Twitter-bejegyzésében Matt Hancock megerősítette, hogy a brit oltási kampány új adagolási menetrendre tér át annak érdekében, hogy minél gyorsabban minél többen megkaphassák az első dózist. 

Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta: ezzel emberéleteket lehet megmenteni, enyhíteni lehet az állami egészségügyi szolgálatra (NHS) nehezedő terheket, és lehetővé válik a korlátozások gyorsabb feloldása.

Az eddig engedélyezett vakcinákból két dózist kell beadni, a brit kormány mellett működő egyesített oltásügyi bizottság ajánlására azonban a kormányzat a második dózis lehető leggyorsabb beadásáról arra helyezte át a hangsúlyt, hogy főleg a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok tagjai közül minél többen minél hamarabb megkapják az első adagot. Ennek következtében a tervek szerint gyorsan kialakul a koronavírus-fertőzés okozta súlyos megbetegedés elleni védettség. 

Ennek értelmében az eddigi háromhetes időkülönbség helyett az első dózis beadását 12 héten belül követheti a második adag beadása.

A tisztifőorvosok állásfoglalása szerint közegészségügyi szempontból nyilvánvalóan sokkal előnyösebb, ha a következő két-három hónapban – az első dózis mielőbbi beadására áthelyezve a hangsúlyt – kétszer annyi embert lehet beoltani, mint ha a két dózis minél gyorsabb beadására koncentrálva feleannyi ember kaphatja meg a vakcinát, és az ő esetükben is csak csekély mértékben emelkedik a védettség a második dózis után.

A felhívás szerint minden ezer olyan emberre, akinek gyors egymásutánban mindkét dózist beadják, ezer másik olyan jut, aki semmiféle védelemben nem részesül, márpedig ha ők is előbb megkaphatják az első adagot, náluk is jelentős, legalább 70 százalékos kezdeti védettség alakulhat ki.

(Borítókép: Egy férfi oltást kap koronavírus ellen Londonban 2020. december 14-én. Fotó: Aaron Chown – WPA Pool / Getty Images)  • Hírek
  • Bankszámla