Niger megerősíti katonai jelenlétet a térségben, ahol fegyveresek civileket gyilkoltak

2021.01.05. 07:06

A nigeri kormány megerősíti katonai jelenlétet abban a térségben, ahol a hétvégén fegyveresek legalább 102 civilt öltek meg, az erre vonatkozó tervet hétfőn ismertették.

Mamane Sani parancsnok elmondta: Niger célja, hogy tartósan katonákat állomásoztasson az incidens által sújtott térségben. Sani azután beszélt erről, hogy Brigi Rafini miniszterelnökkel együtt meglátogatta a szombati támadások helyszíneit, két falut a Malival közös határ közelében.  

A nigeri belügyminisztérium hétfőn közölte, hogy további két holttestet találtak a Tchoma Bangou és Zaroumadareye falvak lakosai ellen elkövetett mészárlást követően, így a támadások halálos áldozatainak száma 102-re nőtt. A mészárlásban további mintegy 30 ember megsebesült, némelyikük súlyosan.    

Ismeretlen fegyveresek szombaton két településen ütöttek rajta Niger északnyugati részén. Egy tartományi vezető azt mondta, hogy mintegy száz támadó érkezett motorkerékpárral a falvakba. 

A támadásokért egyetlen csoport sem vállalta a felelősséget. Az esettel kapcsolatban azonban hírügynökségek megjegyzik: Nigerben és egyéb környékbeli országokban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek vagy az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek hűséget fogadó terroristacsoportok tevékenyek.    

António Guterres ENSZ-főtitkár elítélte a támadást, és a felelősök azonnali megbüntetésére szólított fel.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport