Gusztáv
-8 °C
-1 °C

William Burns korábbi oroszországi nagykövetet jelöli a CIA igazgatójának Joe Biden

2021.01.12. 22:07

William Burns korábbi oroszországi nagykövetet jelöli a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójának Joe Biden demokrata párti megválasztott amerikai elnök, aki ezt az internetre feltöltött nyilatkozatban jelentette be hétfőn.

Burns, aki jelenleg a Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békért nevű szervezet elnöke, korábban harminchárom évet töltött el az Egyesült Államok külügyi szolgálatában. Barack Obama szintén demokrata párti korábbi elnök kormányában külügyminiszter-helyettesként is dolgozott, ezt megelőzően pedig az Egyesült Államok oroszországi és jordániai nagykövete is volt.

Bill Burns több évtizedes gyakorlattal rendelkező nemzetbiztonsági szakértő, aki jól átlátja azokat a globális fenyegetéseket és kihívásokat, amelyekkel országunknak szembe kell néznie

– mondta videóüzenetében Joe Biden.

A megválasztott amerikai elnök úgy fogalmazott: 

az amerikai nép nyugodtan alhat majd, ha William Burns lesz a CIA igazgatója.

A hatvannégy éves Burns – aki korábban nem dolgozott hírszerző tisztként – nyilatkozatában úgy fogalmazott:

Óriási tiszteletet tanúsítok a CIA-ban dolgozó kollégáim iránt, a világ kemény helyein szolgáltam velük együtt, és közvetlenül láthattam azt a bátorságot és profizmust, amit felmutattak.

Amennyiben megerősítik pozíciójában, William Burns Gina Haspelt, a CIA első női igazgatóját váltja majd a Központi Hírszerző Ügynökség élén.