Elemér
0 °C
10 °C

Romlik a járványhelyzet Spanyolországban

2021.01.15. 20:44

A járványügyi intézkedések további szigorítását jelentette be több spanyol tartomány pénteken a koronavírus-fertőzések számának folyamatos növekedése miatt – írja az MTI.

Kasztília és Leónban szombattól két héten át

négynél többen nem lehetnek az összejöveteleken,

kivételes indokokhoz kötik a tartományon belül a megyék közötti közlekedést, és az éjszakai kijárási tilalom hosszabb lesz, már este nyolc órakor életbe lép. Alfonso Fernández Manueco, az autonóm helyi kormány elnöke az Antena 3 kereskedelmi televízióban elmondta:

az elmúlt 15 napban megnégyszereződött a koronavírus fertőzéssel kiszűrt esetek száma a régióban.

A madridi tartományban hétfőtől egy órával hamarabb, este 11-kor kezdődik a kijárási tilalom, a vendéglátóhelyeknek, színházaknak, moziknak ezért 10 órakor be kell majd zárniuk.

Emellett tovább bővül azoknak a zónáknak a köre, ahonnan csak meghatározott feltételekkel, például munkavégzés miatt lehet távozni.

A szabad mozgás korlátozására vonatkozó rendelkezések több mint 1,3 millió embert fognak érinteni jövő héttől, vagyis a tartomány lakosságának 20 százalékát. A kijelölt övezetekben regisztrálták a fertőzések negyedét a régióban.

Aragónban a megyeszékhelyeken, Zaragozában, Huescában, Teruelben, valamint a 10 ezernél népesebb városokban rendeltek el a madridihoz hasonló ki-és bejárási korlátozásokat. Ebben a tartományban is előbbre hozzák az éjszakai kijárási tilalom kezdetét, este 10 órára és négynél többen nem gyülekezhetnek. Hétvégenként a nem létfontosságú szolgáltatást nyújtó üzleteknek délután hat órakor be kell zárni. Spanyolország február másodikáig meghosszabbította a beutazási korlátozásokat Nagy-Britanniával szemben, csak a spanyol, illetve az andorrai állampolgárok léphetnek be a szigetország felől, valamint azok, akik ezekben az országokban érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek. Katalóniában a járványhelyzet miatt május 30-ra halasztották a február 14-re kiírt regionális parlamenti választásokat.