Varsó az ENSZ elé vinné Navalnij ügyét

2021.01.18. 13:50

+

Lengyelország kezdeményezte, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) tűzze sürgősen napirendre Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus letartóztatásának ügyét – közölte Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes hétfőn.

Wawrzyk a PAP hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának sürgős összehívását Lengyelország nagykövete indítványozta az Európai Uniónak (EU) a világszervezet mellett működő képviseleténél – írja az MTI.

Andrzej Duda elnök az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában viselt lengyel tagságra hivatkozva vasárnapi Twitter-üzenetében nemzetközi szolidaritást sürgetett az orosz ellenzéki politikussal.

Nem maradhat következmények nélkül a nemzetközi közösség és Oroszország kapcsolataiban az, ahogyan az orosz hatóságok Alekszej Navalnijjal bánnak

– fogalmazott a lengyel államfő.

Határozott és gyors EU-szintű reakciót szorgalmazott vasárnap Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is.

Navalnij őrizetbe vétele egy újabb kísérlet az oroszországi demokratikus ellenzék megfélemlítésére

– írta Twitter-oldalán a lengyel miniszterelnök, az orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon engedését követelve.

Navalnij vasárnap érkezett vissza Moszkvába Berlinből, ahol kórházban kezelték, miután augusztusban Szibériában megmérgezték, több nyugati laboratórium megállapítása szerint novicsok típusú idegméreggel. A Kreml azóta is tagadja, hogy köze lett volna az incidenshez. Letartóztatását egy felfüggesztett börtönbüntetés letöltendővé változtatására beadott bírósági keresettel indokolták az orosz hatóságok.