Zoltán
-4 °C
9 °C

Japán további tizenkétmillió oltást foglalt le a Pfizernél

2021.01.20. 14:45

A japán kormány további tizenkétmillió ember koronavírus elleni beoltására elegendő oltóanyag beszerzéséről állapodott meg a Pfizer amerikai gyógyszergyártó céggel, a tavaly hatvanmillió embernek elegendő oltóanyag után. Az MTI beszámolója szerint

a Pfizer egy éven belül szállítja le a szükséges oltóanyagot, amivel Japán lakosainak közel felét tudják majd beoltani. 

A Pfizer és a német BioNTech közös fejlesztésű vakcinája az egyetlen, amely engedélyeztetési eljárás alatt van Japánban.

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy mihamarabb elkezdődjön az oltási kampány – mondta Szuga Josihide japán kormányfő a parlamentben. Visszautasította azokat a bírálatokat, amelyek szerint a kabinet nem jól időzítette a koronavírus-járvány miatti vészhelyzet kihirdetését, mondván, ez szakértők véleményének figyelembe vételével történt.

Január 7-én járványügyi vészhelyzetet hirdettek Tokióban és három szomszédos prefektúrában, hat nappal később pedig további hét prefektúrára terjesztették ki a rendkívüli intézkedést.

A legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Japán Alkotmányos Demokrata Párt azonban ezt megkésettnek tartja, és már december közepén szorgalmazta a vészhelyzet kihirdetését. Japánban a járvány első hulláma idején, tavasszal is vészhelyzet volt érvényben.

A japán egészségügyi rendszert is próbára teszi a járvány, a fővárosi hatóságok pedig több olyan esetről számoltak be a közelmúltból, amikor otthonukban kezelt betegek haltak meg. A kormány azt tervezi, hogy büntetőjogi intézkedésekkel, akár egy évig terjedő börtönbüntetéssel vagy egymillió jen (2,8 millió forint) pénzbírsággal fogja sújtani  a kórházi kezelést elutasítókat.