Lujza
-2 °C
13 °C

Romániában újabb csoportokat vontak be az oltási kampányba

2021.01.20. 18:32

Újabb társadalmi és foglalkoztatási kategóriákat sorolt a veszélyeztetett, vagy kiemelt fontosságúak közé a román kormány szerdai határozatában. Ehhez a kategóriákhoz tartozó személyek már az oltási kampány múlt pénteken kezdődött második szakaszában megkaphatják a védőoltást − írja az MTI.

Romániában a veszélyeztetettek közé sorolták többek között a fogyatékkal élőket és gondozóikat, a hajléktalanokat, valamint a temetkezési vállalkozások alkalmazottait. A helyi közigazgatásban dolgozókat, a diplomatákat, a nemzeti válogatottakba sorolt vagy az olimpiára készülő sportolókat pedig kulcsfontosságúnak ítélték.

A kiemelt fontosságú intézmények nem valamennyi alkalmazottja kaphatja meg az oltást a második szakaszban, ez egyelőre csak a kulcsfontosságú beosztásban dolgozóknak jár

− mondta Florin Cîțu, román miniszterelnök sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök úgy vélte, a romániai oltóközpontok készen állnak arra, hogy akár napi 150 ezer embert is beoltsanak, de egyelőre korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre az oltóanyag, és ez határt szab a lehetőségeknek. Mindezek ellenére úgy gondolja, hogy

március végéig 2,4 millió Pfizer-vakcina és 0,4 millió Moderna-vakcina érkezik az országba, és több másik gyártó jóváhagyás alatt levő vakcinájára is számítanak.

A miniszterelnök reményei szerint Romániában szeptemberig 10,4 millióan kaphatják meg a védőoltást. Szerdán a kamerák előtt oltatta be magát a román kormány több tagja. Valamennyien arra buzdították a lakosságot, hogy jegyeztesse elő magát, és igényelje az oltást, hiszen csak így érhető el, hogy feloldják a járvány miatti korlátozó intézkedéseket.

A szerdán délután nyilvánosságra hozott hivatalos adatok azt jelzik, hogy Romániában tovább lassult a járvány terjedése. Míg az elmúlt két hétben átlagosan napi 3544 új fertőzést diagnosztizáltak, az elmúlt napon csak 3000 új esetet jegyeztek. Megugrott azonban a halálesetek száma a fertőzöttek körében. Míg az elmúlt két hétben átlagosan napi 85 halálesetet jegyeztek, szerdán 116 új halálesetet jelentettek. A kórházak terheltsége is folyamatosan csökken. Míg a második hullám tetőzésekor, tavaly november utolsó két hetében folyamatosan 13 ezernél több koronavírusos beteget ápoltak a kórházakban, és közülük közel 1300-an szorultak intenzív terápiás ellátásra, a kórházban kezeltek szerdán közölt száma 8240, az intenzív terápiára szorulóké pedig 1054.