Géza
1 °C
16 °C

Transzneműek miatt marasztalták el Romániát

2021.01.20. 10:50 Módosítva: 2021.01.20. 10:51

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elmarasztalta Romániát, és megállapította, hogy az országban nem létezik olyan adminisztratív eljárás, amelynek révén a transznemű személyek megváltoztathatják adataikat. Azaz nincs módszer arra, hogy megváltoztassák a keresztnevüket, a nemükre vonatkozó bejegyzést, valamint a személyi számuk első számjegyét – írta a Transindex. A román államot egyébként két transznemű férfi perelte be az EJEB-nél.

A bíróság szerint a román jogrend az Emberi Jogok Európai Egyezményének 8. cikkelyét sérti.

Az ACCEPT nevű, LMBTQ-személyek jogaiért küzdő bukaresti egyesület közleményében arról ír, hogy nagyon problémás az országban a jogi értelemben vett nemváltás.

Kapcsolódó

A transzneműek jogait csorbító törvénytervezet ellen tiltakozik 63 EP-képviselő

Azt kérik, hogy az európai emberi jogi normák érdekében vegyék ki Semjén salátatörvényéből a nemváltoztatás jogi lehetőségét eltörlő rendelkezéseket.

Romániában egyébként az ACCEPT szerint 2006 és 2017 között mindössze 48 transznemű személy kezdeményezte a nemére vonatkozó adatok megváltoztatását a személyi irataiban. Mindeddig ez oly módon volt lehetséges, hogy felfogadtak egy ügyvédet, és beperelték az illetékes önkormányzatot. A bírósági eljárás során iratokat kellett bemutatniuk, tanúkat felsorakoztatniuk, esetenként pedig törvényszéki orvosi vizsgálatokat is kellett végeztetniük.

Sőt, több tucat esetben a bíróság arra kötelezte őket, hogy műtétnek vessék alá magukat, azonban ezeket a beavatkozásokat jelenleg nem végzik biztonságosan Romániában. 

Az ACCEPT szerint a műtét kötelezésével a bíróságok megsértették a transzneműek magánélethez való jogát.

Az ACCEPT szerint Romániában szükség van egy olyan eljárásra, amelyben a folyamodók bevallása alapján változtathatók meg a személyi iratokban a nemre vonatkozó adatok. A két felperesnek egyébként Románia az ítélet értelmében összesen 15 ezer eurónyi erkölcsi kártérítést fizetett, valamint csaknem 9 800 euró perköltséget, illetve 1 200 euró anyagi kártérítést.