Nemmel szavaztak a Fidesz és a KDNP EP-képviselői arra, hogy a lakhatás legyen alapjog

2021.01.21. 19:43

Csütörtökön az Európai Parlament megszavazta azt az állásfoglalást, hogy Európában legyen alapjog a megfelelő lakhatás. A képviselők 352 szavazattal, 179 ellenszavazat és 152 tartózkodás mellett fogadták el az álláspontot. A jegyzőkönyv tanúsága szerint szélsőjobboldali képviselők mellett nemmel voksolt a Fidesz és a KDNP 13 EP-képviselője is. 

A  szavazás tárgya az volt, hogy a megfelelő lakhatás fogalmába a jó minőségű ivóvíz és a megfelelő higiénés körülmények is beletartozzanak. Az EP-képviselők 2030-ig a hajléktalanság felszámolására szólítottak fel az Európai Unió minden tagállamában. Szerintük a lakhatási költségeket törvény erejével kellene megfizethető szinten tartani. Kimondták ugyanakkor, hogy legyen a megfelelő és megfizethető lakhatás a törvény erejével betartatható alapjog.

A Eurofound kutatása szerint az elégtelen lakhatás évente 195 milliárd euró költséggel jár az Európai Unióban.

Egyre több európai számára nehezen megfizethető a lakhatás, és egyre nagyobb részük költi jövedelmének aránytalanul nagy részét lakhatásra. Az egyedülálló szülők, a nagycsaládok és a munkaerőpiacra belépő fiatalok különösen gyakran szembesülnek azzal, hogy jövedelmük az albérleti díjak kifizetésére nem elég, de szociális bérlakás igényléséhez már túl magas.

Az Index figyelmét Ujhelyi István szocialista EP-képviselő hívta fel a szavazás végeredményére. A politikus azt mondta, megdöbbentette, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői nemmel szavaztak. Fontos volt a kezdeményezés, és sokat dolgoztak rajta, a fideszesek ennek ellenére mégis nemet mondanak magyarok milliói lakhatási problémájának megoldására – fogalmazott a politikus.

A cikkünk megjelenése után a Fidesz jelentkezett egy közleménnyel, amelyben megindokolták, miért szavaztak nemmel a kérdésben. Kósa Ádám EP-képviselő szerint „a segélyalapú társadalom tévút”, a munkaalapú megközelítés a megoldás. A Fidesz és a KDNP a munkalapú gazdaságban és a családok támogatásában hisz. A kormánypártok szerint a feltétel nélküli lakhatást vizionáló elképzelés „populista”  javaslatokat tartalmaz, miszerint „a dokumentumok nélküli migránsoknak” is biztosítani kellene a lakhatást.