Százezer felett a koronavírus brit halálos áldozatainak a száma, Boris Johnson vállalja a felelősséget

2021.01.26. 18:23

A keddi adatok szerint meghaladta a százezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Nagy-Britanniában.

A brit egészségügyi minisztérium kedd este közzétett napi összesítése alapján az elmúlt 24 órában 1631 halálesetről érkezett jelentés, és ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságban eddig 100 162 halálos áldozata van a koronavírus-fertőzés okozta betegségnek.

A londoni kormány számítási módszertana a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belüli haláleseteket veszi figyelembe.

A világ országai közül csak az Egyesült Államokban, Brazíliában, Indiában és Mexikóban haltak meg ennél többen a Covid–19-betegség szövődményeiben.

Az Egyesült Királyság az egyedüli ország Európában, ahol százezernél több halálos áldozata van a koronavírus-járványnak.

Az újonnan azonosított koronavírus-fertőzések száma ugyanakkor folyamatosan és jelentősen csökken: a kedden véget ért egyheti időszakban országszerte 222 898 új fertőzést szűrtek ki, 79 904-gyel, 26,4 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint a kedd estével zárult 24 órában országszerte 20 089 új koronavírus-fertőzést szűrtek ki – írja az MTI.

Ez is jelentős csökkenés, a hónap első felében ugyanis még mindennap messze 60 ezer felett, nemegyszer 70 ezer közelében járt a tesztekkel újonnan azonosított fertőzések száma.

Boris Johnson miniszterelnök a Downing Streeten tartott kedd esti sajtóértekezletén kijelentette, hogy a koronavírus-járvány a legnagyobb válság az Egyesült Királyságban a második világháború óta. Ígéretet tett arra, hogy amint a nemzet túljut ezen a válságon, méltó módon megemlékezik az áldozatokról, köztük azokról is, akik a koronavírus-járvány elleni küzdelem első vonalában dolgozva az életüket adták azért, hogy másokét megmenthessék. Rendkívül sajnál minden egyes életet, amely a koronavírus miatt veszett oda, és

teljes felelősséget vállal a kormánya intézkedéseiért

A megemlékezés pillanata egyben azok megünneplésének pillanata is lesz, akiknek zsenialitása és kitartása elősegítette a koronavírus elleni oltóanyagok kifejlesztését, és azoké is, akik az ország történetében példátlan erőfeszítéssel szervezik a már folyó brit oltási kampányt.

A brit kormányfő elmondta, hogy országszerte már több mint 6,8 millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcinát..

A brit egészségügyi minisztérium által a sajtótájékoztatóval egy időben közzétett részletes ismertetés szerint az előző este zárult 24 órában 279 757 embert oltottak be, így 6 853 327-re – a teljes brit lakosság több mint tíz százalékára – emelkedett azoknak a száma, akik az oltási kampány december 8-i kezdete óta az első dózist megkapták.

A második adagot eddig 472 446 embernek adták be, így a beadott első és második adagok száma átlépte a 7,3 milliót.

A brit kormány eddig hét gyártótól csaknem 370 millió adag oltóanyagot rendelt, és hivatalos célkitűzése az, hogy február 15-ig a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja –16 millió ember – megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát, őszre pedig a teljes felnőtt lakosság részesüljön a vakcinában.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport