Egy új koronavírus-mutáció terjed Kaliforniában

2021.02.02. 13:49

Egy új koronavírus-variáns terjedése miatt gyorsulhatott fel a vírus terjedése Kaliforniában – írja a Sky News

A kutatók szerint az amerikai tagállamban egyrészt a brit variáns (B. 1.1.7.) megjelenése, másrészt viszont

egy új, helyi variáns kialakulása járult hozzá az esetszámok növekedéséhez. 

A CAL.20C néven identifikált mutáció a január újabb fertőzéseknek már közel a felét okozta. A variáns különösképp Los Angelesben terjedt el. 

A kutatók azt még nem tudták megállapítani, hogy ez az új variáns gyorsabban terjed-e a többi mutációnál, súlyosabb betegséget okoz-e azoknál, vagy képes-e negligálni a vakcinák által kialakított védettséget.

A tudósok azt is kiemelték, hogy az új variáns azonosításában fontos szerepet játszott a britek tavaly év végén kezdődő kutatásai, mivel ezek nyomán haladva kezdték el ők is vizsgálni a vírus mutálódását. 

Amikor meglelték a brit variánst és láttuk, hogy elkezdett terjedni, akkor kezdtünk el vizsgálódni az után, hogy hozzánk is megérkezett-e. Így kezdődött ez az egész

– mondta Dr. Eric Vail, hozzátéve, hogy ezáltal lelték meg később a kaliforniai mutációt. 

A helyi variáns  elsősorban a hajléktalanok, illetve a szegényebb rétegekben, a kétkezi munkások közt kezdett el terjedni. A tudósok az előbbiek csoportját vizsgálva észlelte először azt, hogy meredek növekedésnek indult a fertőzések száma.  

Minden ember, akit a vírus megfertőz, egyfajta inkubátorként, evolúciós kamraként működik. Vagyis minden fertőzés révén megvan az esélye annak, hogy egy új mutáció jön létre

– vázolta a mutációk létrejövetelének folyamatát a tudós.   • Hírek
  • Csok