Meghalt Tom százados

2021.02.02. 19:39

Meghalt Sir Tom Moore, a brit hadsereg veteránja, aki tavaly csaknem 33 millió fontot gyűjtött a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) számára a koronavírus-járvány elleni küzdelemre. A veterán kedden koronavírus-fertőzés miatt hunyt el.

Az MTI beszámolója szerint a Tom százados néven világszerte ismertté vált egykori katonát életének 101. évében érte a halál. Már néhány hete tüdőgyulladással küszködött, de egészen vasárnapig otthonában ápolták. Halálát kedden két lánya, Hannah Ingram-Moore és Lucy Teixeira közös sajtóközleményben jelentette be.

Sir Tom tavaly arra tett fogadalmat, hogy 

századik születésnapja előtt százszor körbesétálja házának jókora kertjét.

Ennek fejében azt kérte, hogy aki teheti, adományokkal támogassa az NHS által a koronavírus-járvány megfékezésére kifejtett áldozatos erőfeszítést. Kezdeti célkitűzése az volt, hogy ezer fontot gyűjtsön össze az NHS-t támogató jótékonysági alap számára.

Tom Moore naponta tíz kört teljesített kerekes járókerete segítségével kertjének egy kijelölt, 25 méter kerületű része körül a délkelet-angliai otthonában. Az adományok azonban ezután is folyamatosan ömlöttek az NHS-segélyalap elkülönített számlájára, amelyen végül 32,8 millió font (több mint 13 milliárd forint), vagyis az eredeti célkitűzésben megjelölt ezer fontnak csaknem a 33-ezerszerese gyűlt össze.

A jótékonysági sétával összegyűjtött tízmilliókkal Sir Tom négy évtizedes Guinness-rekordot döntött meg.

A királynő tavaly nyáron a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra emelte, a brit hadsereg pedig ezredessé léptette elő a hatalmas adományt összegyűjtő veteránt.

Szeptemberben bejelentették, hogy film is készül Sir Tom életéről James Spring, Nick Moorcroft és Meg Leonard producerek közreműködésével.  • Tippek
  • Lakáshitel