Sztrájkolnak a kórházi dolgozók Mianmarban

2021.02.03. 08:14

Hetven kórház egészségügyi személyzete lépett sztrájkba Mianmarban, így tiltakozva a héten végrehajtott katonai hatalomátvétel miatt – jelentette be  a Facebookon   a délkelet-ázsiai ország civil engedetlenségi mozgalma.

A mozgalom – amelynek az oldala szerda reggelre már mintegy 150 ezer követőt számlált – azzal vádolja a katonaságot, hogy a saját érdekeit a koronavírus-járvánnyal küzdő emberek érdekei elé helyezi. Közölték:

Nem vagyunk hajlandók végrehajtani az utasításait egy törvénytelen katonai rezsimnek, amely megmutatta, hogy semmibe veszi a betegeinket.

Helyszíni beszámolók szerint kedden Rangun belvárosában sokan dudálással fejezték ki elégedetlenségüket, s azt kiabálták:

Éljen sokáig Szú mama!

Ezzel az ország eddigi vezetőjére, a hétfőn őrizetbe vett, vélhetően házi őrizetben lévő Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjire utalnak.

Egy Bangladesbe menekült rohingjákból alakult szervezet is elítélte a puccsot. Kin Maung, a Rohingja Fiatalok Szövetsége nevű csoport vezetője újságíróknak azt mondta, a mianmari hadsereg a felelős az őket ért szenvedésekért, és leszögezte: nem éreznék magukat biztonságban a katonaság irányítása alatt.

Elítéljük a hatalomátvételt. Szeretjük a demokráciát és az emberi jogokat, ezért aggódunk, hogy elveszítjük a hazánkat

– jelentette ki, hozzátéve, hogy a Bangladesbe menekült rohingják mianmarinak érzik magukat.

Mianmarból több mint 730 ezer rohingja menekült át a szomszédos Bangladesbe, miután a hadsereg 2017 augusztusában tisztogató műveletbe kezdett azt követően, hogy rohingja felkelők mianmari biztonsági állásokat támadtak meg.