Hétmilliárd dolláros kártérítést fizetnek a brazíliai gátszakadás miatt

2021.02.04. 18:19

Brazília Minas Gerais államában, Brumadinho város közelében 2019 januárjában szakadt át a Vale SA bányavállalat egy zagytározójának gátja – írja a BBC.

A vasércbánya melletti tározóból mintegy 12 ezer köbméter iszap öntötte el a környezetet, több száz embert sodort magával a sárlavina, köztük a bánya mintegy négyszáz dolgozóját, akik éppen ebédeltek a katasztrófa bekövetkeztekor. A környékbeli falvak lakóit is váratlanul érte a hömpölygő iszap, ugyanis az erre a célra kialakított riasztórendszer sem működött. 

A tragédiának 270 halálos áldozata van, az ő hozzátartozóiknak most 7 milliárd dollárt, átszámítva mintegy 2000 milliárd forintot fizet kártérítésként a Vale SA. 

Minas Gerais kormánya közölte: megállapodást kötött a bányavállalattal, nemcsak a károsultak kifizetésére, de a környezeti károk helyreállítására is, így a 7 milliárd dolláros összeg csak egy része az SA által vállalt kötelezettségek teljesítésének. 

A gátszakadás miatt a Vale 16 munkatársa, köztük a bányavállalat volt igazgatója ellen emeltek vádat szándékos emberölés és környezetvédelmi szabályok megsértése miatt. Az illetékes brazíliai ügyészség szerint a cégvezetés tisztában volt azzal, hogy az iszaptározó gátjai bármikor átszakadhatnak, mégsem tettek semmit. 

A Vale nem először érintett ilyen típusú katasztrófában. 2015 novemberében, 120 kilométerre Brumadinhótól, a Vale egyik partnercége által üzemeltetett iszaptározó fala szakadt át Mariana városánál, akkor 60 millió köbméter szennyanyag árasztotta el a környéket.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport