2024. június 22. 15:00
Georgia
Csehország
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00
Törökország
Portugália
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia

Vádat emeltek a stutthofi haláltábor egykori titkárnője ellen

2021.02.05. 22:07

Vádat emeltek Németországban a mai Lengyelország területén működtetett Sztutowo-i (Stutthof) koncentrációs tábor egykori titkárnője ellen – közölte az itzehoe-i ügyészség. Több mint tízezer rendbeli gyilkosság társtettességével, illetve további esetekben gyilkossági kísérlet társtettességével vádolják a most 95 éves nőt. A Pinneberg településen élő vádlott a vádhatóság szerint a táborparancsnok titkárnőjeként 1943 és 1945 között fontos szerepet töltött be a koncentrációs tábor működtetésében – számolt be az MTI.

Az ügyészség közlése szerint a vádemelés a múlt héten történt Itzehoe tartományi bíróságán. A perben a fiatalkorúak bírósága jár el, mert a vádlott a bűnelkövetés idején fiatalkorú volt. A nyomozás 2016 óta folyik az ügyben, ezalatt az Egyesült Államokban és Izraelben élő tanúkat is meghallgattak, illetve egy történészt is megbíztak kutatómunkával. Az ügyről elsőként a Hamburger Abendblatt című német regionális lap számolt be.

Az ARD közszolgálati televízió tavalyi Tagesschau című hírműsora szerint a volt titkárnőt korábban több alkalommal is kikérdezték tanúként. 1954-ben például arról számolt be, hogy az SS gazdasági főhivatalával folytatott teljes levelezés rajta keresztül történt. Mint mondta, Paul Werner Hoppe lágerparancsnok naponta diktált neki iratokat és rendelkezett rádióüzenetekről. Azt állította, hogy emberek elgázosításáról nem szerzett tudomást az iratokból, és nem tudott ezrek lemészárlásáról, annak ellenére, hogy irodája mindössze néhány méterre volt a rémtettek helyszínétől.

A Gdańsk (Danzig) közelében kiépített koncentrációs táborba mintegy 110 ezer embert hurcoltak, közülük körülbelül hatvanezren meghaltak.

Tavaly nyáron a hamburgi tartományi bíróság két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egy 93 éves férfit, aki az NSDAP önkéntesekből álló fegyveres szervezete, az SS őrszolgálatot teljesítő tagjaként közreműködött a lengyelországi Sztutowo (Stutthof) térségében működtetett koncentrációs tábor 5232 rabjának meggyilkolásában.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport