Még mindig nincs vége: folytatódnak Navalnij perei

2021.02.12. 22:24

Megfellebbezte Alekszej Navalnij védelme az ellenzéki politikus ellen az úgynevezett Yves Rocher-ügyben hozott ítéletet, amely letöltendőre változtatta felfüggesztett szabadságvesztését. Ennek tárgyalását jövő péntekre tűzték ki – írta az MTI. 

A megfellebbezett ügyben még 2014. decemberében ítélték el három és fél évre, amit öt évre felfüggesztettek. Ennek feltétele az volt, hogy rendszeresen jelentkezzen be a felügyelő hatóságoknál, de az orosz büntetés-végrehajtás szerint ezt többszörösen megsejtette (egyebek közt akkor is, amikor Németországban kezelték a hadászati idegméreggel elkövetett augusztusi merénylet után), így az első fokú ítélet alapján (beleszámítva a korábban házi őrizetben eltöltött időt) két év és nyolc hónap büntetőtábor vár rá. 

Ha nem lenne elég Navalnij bírósági tárgyalásaiból, amiből már bőven kijutott az ellenzéki politikusnak több, mint tíz éves politikai aktivizmusa alatt, pénteken egy másik bíróságon folytatódott egy rágalmazási ügyben indított pere. 

Navalnij ellen egy második világháborús veterán, Ignat Artyomenko megrágalmazása címén indítottak még egy pert, ez folytatódott pénteken. Artyomenko egy politikai kampányfilmben szerepelt, amely a tavalyi alkotmányreform-szavazásra agitált.

Ennek szereplőit az ellenzéki politikus „lakájoknak", „árulóknak" és „az ország szégyenének" nevezte.

A megújított alaptörvény értelmében Vlagyimir Putyin orosz elnök akár 2036-ig is hatalmon maradhat.

A pénteki tárgyaláson a múlt hetihez hasonlóan is hozta a formáját, lényegében az egész eljárást gúnyolta, s bár elemzők szerint mondandója politikai imidzse építésének megfontolásából jön, olykor úrrá lesznek rajta érzelmei is. 

Navalnij ismét „felmedálozott bábunak" minősítette Artyomenkót, unokáját, Igor Kolesznyikov vállalkozót, aki a nagyapja nevében eljár, pedig azzal vádolta meg, hogy „kufárkodásra" használja idős felmenőjét.

A 94 éves veterán rossz egészségügyi állapotára tekintettel nem vett részt a tárgyaláson, így a neki címzett bántó szavakat nem kellett személyesen hallania. A bíró pénteken a hangneme miatt 15 alkalommal utasította rendre politikust, s bár korábban is fenyegetőzött azzal, hogy eltávolítja a tárgyalóteremből, most sem tette meg. 

Ez volt a videó, mely kicsapta a biztosítékot Navalnijnál.

A pert keddig elnapolták. A pénteki tárgyalás hat szünettel mintegy 10 órán át tartott. Az eljárást Navalnij politikai pernek tekinti.