Joe Biden: a demokrácia törékeny és mindig meg kell védenünk

2021.02.14. 07:42

   "Történelmünk ezen szomorú fejezete emlékeztető számunkra, hogy a demokrácia törékeny.

Hogy mindig meg kell védenünk. Hogy mindig ébernek kell lennünk. Hogy az erőszaknak és szélsőségeknek nincs helyük Amerikában" – áll az MTI szerint Joe Biden elnök közleményében, amelyet a Fehér Ház néhány órával azt követően tett közzé, hogy a szenátus felmentette elődjét, Donald Trumpot a többek között lázítás vádjával megindított alkotmányos felelőssére vonási eljárást. 

Amint azt az Index korábban megírta, nem jött össze a Trump elítéléséhez szükséges kétharmados többség. Biden kiemelte:

annak ellenére, hogy a szavazás nem vezetett Trump elítéléséhez, az ellene megfogalmazott vád lényege nem volt kérdéses.

Hangsúlyozta azt is, hogy minden amerikai, de különösen a vezetők kötelezettsége az igazság védelme és a hazugságok legyőzése. 

Az elnök közleménye kiemelte, hogy rekordszámú, azaz 7 republikánus szenátor szavazott Trump elítélésére. 

Úgy fogalmazott, hogy véget kell vetni a konfliktusnak és begyógyítani a nemzet lelkét. "Ez az előttünk álló feladat, amellyel közösen kell megbirkóznunk Egyesült Államokként" – zárul az elnök közleménye, amelyben az egyesült szó aláhúzva szerepel.

Donald Trump az első amerikai elnök, aki ellen a képviselőház két alkalommal is a felelősségre vonási eljárás megindítására szavazott; 2019-ben hivatali hatalmával való visszaéléssel és a kongresszus munkájának akadályozásával indult vele szemben impeachment, a szenátus akkor is felmentette.  • Hírek
  • Hírek