Hat rendőrtisztet felfüggesztettek a capitoliumi testületnél

2021.02.21. 06:55

Hat rendőrt felfüggesztettek állásából, harmincöt ellen pedig nyomozás indult a capitoliumi rendőrségnél a január 6-i zavargásokkal összefüggésben – közölte az amerikai törvényhozás épületének védelméért felelős testület. Yogananda Pittman megbízott rendőrfőnök kiemelte: a capitoliumi rendőrség minden olyan tagja büntetésre számíthat, akinek viselkedése nincs összhangban a testület magatartási szabályaival.

Amerikai sajtóinformációk szerint további vizsgálatokra is lehet számítani, miután a nyomozók átnézték a Capitolium ostromával kapcsolatos bejegyzéseket a közösségi médiában és ellenőrizték azokat az állításokat, amelyek szerint bizonyos rendőrtisztek maguk is részt vehettek a zavargásban.

Január 6-án Donald Trump leköszönő amerikai elnök nagygyűlést tartott a Capitolium közelében, ezt követően hívei megrohamozták a törvényhozás épületét, ahol a szenátus éppen a novemberi elnökválasztás eredményét készült hitelesíteni. A támadásban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr, Brian Sicknick is. A demokrata többségű képviselőház a nagygyűlésen mondott, gyújtó hangú beszéde miatt lázadás szításának vádjával alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment) indított Trump ellen, de a szenátus végül felmentette.

Kapcsolódó

Amerika-szakértő: Itt nem csak Trump lejáratása zajlik

Az amerikai ex-elnök ellen indított eljárás a demokratákra nézve is veszélyes precedenst teremthet.

Az internetes közösségi felületeken több olyan felvétel is látható, amelyeken a capitoliumi rendőrség emberei szerepelnek az ostrom pillanataiban. Az egyik videón Tarik Khalid Johnson rendőr hadnagy látható, aki piros „Tegyük Újra Naggyá Amerikát” feliratú sapkát visel, miközben az akkori elnök több támogatójával is beszélgetett. A videó egy pontján a 45 éves Johnson odaadja a megafonját az egyik tüntetőnek, és azt mondja:

Követlek.

A Wall Street Journal információja szerint azonban Johnson – akit azóta felfüggesztettek az állásából – azért vette fel a sapkát, hogy elnyerje a tüntetők bizalmát, és így a tömegen keresztül bejusson az épületbe, hogy megmentse tiszttársait.

Az amerikai képviselőház február 25-én meghallgatást tervez a január 6-i capitoliumi biztonsági kudarcokkal kapcsolatban. A tervek szerint Yogananda Pittman megbízott rendőrfőnök és Timothy Blodgett, a testület őrmestere is vallomást tesznek majd. A capitoliumi rendőrség tagjai a múlt héten bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a testület vezetőségével szemben a január 6-i események miatt. Az igazságügyi minisztérium eddig több mint 250 embert vádolt meg a Capitolium ostromával összefüggésben.  • Hírek
  • Lakáshitel