A hutu milícia nem vállalta magára a kongói olasz nagykövet meggyilkolását

2021.02.23. 14:44

A Ruandai Demokratikus Felszabadító Erők tagadják, hogy ők gyilkolták volna meg  Kongói Demokratikus Köztársaságban az olasz nagykövetet – írja a Reuters.

Luca Attanasio nagykövetet és három kísérőjét hétfőn gyilkolták meg. A kongói kormányzat a merénylet elkövetésével a Ruandai Demokratikus Felszabadító Erőket (FLDR) vádolta meg.

A gyanú azért is esett rájuk, mert a szervezet abban a térségben is aktív, ahol a merénylet történt. Ezenfelül az utóbbi időben követett el hasonló rajtaütéseket: 2018 májusában például két brit turistát raboltak el és tartottak fogva néhány napig.

Kedden viszont a szervezet tagadta, hogy ők követték volna el a gyilkosságot. A felkelőcsoport „gyáva gyilkosságnak” nevezte a történteket.

A hutu szervezetet azok a ruandai katonák hozták létre, akik az ENSZ szerint az 1994-es ruandai népirtásban is részt vettek.

Az FLDR azonban csak egy abból a 120 fegyveres szervezetből, amelyek A Kongói demokratikus köztársaság területén működnek, vagyis sokakra eshet még a gyanú.  • Tippek
  • Hírek