Angela Merkel: Még a nyár előtt jöhet az uniós digitális oltási igazolvány

2021.02.26. 06:18

Még a nyár előtt bevezethetik az Európai Unióban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védőoltás beadását tanúsító igazolványt, amellyel szabadabban lehet majd utazni – mondta Angela Merkel csütörtökön Berlinben az Európai Tanács videókonferenciája után.

Az MTI szerint a német kancellár hangsúlyozta: egyelőre a vírus új, erősen fertőzőképes mutációinak terjedése áll a tagállamok figyelmének középpontjában. Különösen súlyos a járványhelyzet Csehországban és Szlovákiában, „de Magyarország is arról számolt be, hogy egy harmadik hullámmal terhes nehéz helyzetre számítanak” – fejtette ki.

Ugyanakkor abban is minden tagország egyetértett, hogy szükség van digitális oltási igazolványra – fűzte hozzá Angela Merkel.

Mint mondta, az EU-tagok önállóan,

nemzeti szinten vezetik majd be az újítást, de a tagállami igazolványok egy uniós szintű megoldás révén az egész EU-ban érvényesek lesznek.

Így a digitális oltási igazolvánnyal szabadabban lehet majd utazni a közösségen belül, és az új megoldás lehet az alapja annak is, hogy az unión kívüli országokból érkezők beutazhassanak az EU-ba – részletezte. 

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az új eljárás bevezetése egyáltalán nem jelenti azt, hogy csak az utazhat majd, akinek van digitális oltási igazolása. Ezzel a kérdéssel kapcsolatban „semmiféle politikai döntés nincs még”.

A német kancellár szerint az oltási igazolvány bevezetésének lehetősége az alacsony átoltottsági arány miatt egyelőre „nem is téma, de elő kell készíteni”. A fejlesztés három hónapot vehet igénybe – ismertette Angela Merkel.



  • Hírek
  • Csok