A BioNTech vezérigazgatója szerint valószínűleg kétévente kell majd emlékeztető oltás

2021.02.26. 20:51

Jó viszonyban van az EU-val a BioNTech, az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni oltóanyagok közül a közösségben elsőként engedélyezett szérum fejlesztője – nyilatkozta a német biotechnológiai társaság vezérigazgatója egy pénteki német lapinterjúban.

Ugur Sahin a Der Spiegel című hírmagazinban megjelent interjúban kiemelte, hogy nagy eredményeket értek el az Európai Bizottsággal, az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA) és a német szövetségi kormánnyal.

Példaként említette, hogy idén

az EU-nak biztosítják világszerte a legtöbb oltóanyagot, félmilliárd adagot,

és bővítették az EU-s gyártási kapacitást. Dolgoznak azon is, hogy egyszerűbb legyen az oltóanyag tárolása és beadása, és minél gyorsabban elvégezhessék az új mutációk miatt szükséges fejlesztéseket.

Mindezt „egyes megfigyelők kívülről nem látják” – mondta Ugur Sahin azokkal az általa korábban cáfolt sajtóhírekkel kapcsolatban, amelyek szerint kezdetben adagonként 54 euróért akarták értékesíteni a vakcinát, és ezért az EU hónapokig alkudozott a céggel.

A SARS-Cov-2 új, fokozottan fertőzőképes mutációról elmondta: nincsenek arra utaló jelek, hogy készítményük nem hatékony az új vírusváltozatokkal szemben.

Hozzátette, hogy hatékony oltóanyagokkal úrrá lehet lenni a világjárványon.

Ez csak idő és átoltottsági arány kérdése

– mutatott rá Ugur Sahin. Szerinte a nyár végére az eddiginél sokkal jobban ellenőrzés alá lehet vonni a járványt, ha elegen oltatják be magukat.

A járvány feletti ellenőrzés

nem azt jelenti, hogy nem történnek többé fertőződések, de azt igen, hogy normális életünk lehet

– húzta alá a BioNTech vezérigazgatója. Ugyanakkor a hosszabb távú védettséghez a két adagból álló oltás után

elsőként valószínűleg jövőre, utána pedig nagyjából kétévente mindig kell majd egy emlékeztető oltás,

amely véd az éppen terjedő vírusváltozatoktól. Így a Sars-Cov-2 elleni oltás rendszeres megismétlése lehet majd a világjárvány utáni „új normalitás” – fejtette ki Ugur Sahin.  • Hírek
  • Lakáshitel