Nemet mondtak az AstraZeneca ausztrál exportjára

2021.03.05. 21:08

Olaszország megtagadta az AstraZeneca gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájának Ausztráliába történő kivitelét, és az Európai Bizottság támogatta a döntést. A brit-svéd gyógyszervállalat mintegy 250 ezer adag oltóanyagot szeretett volna exportálni Ausztráliába a Róma melletti üzeméből.

Erik Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője azt mondta: a testület azért áll ki az olasz kormány döntése mellett, mert a gyógyszercég nem teljesítette az uniós szerződésekben rögzített, az EU-országokba irányuló szállítási kötelezettségeit.

Szerinte az export megtagadásával az Európában maradó oltóanyagok a gyógyszergyár tulajdonában maradnak. Annak felhasználását ugyanakkor az Európai Unió nem követi nyomon. A gyógyszercég tud felvilágosítást adni arról, hogy az oltóanyagok mely országba juthatnak el, de európai felhasználásuk érdekében az Európai Bizottság megbeszélést kezdeményez a vállalattal, írta az MTI.

Kapcsolódó

Az Európai Unió korlátozza a vakcinaexportot a világ mintegy száz országába

Szerepel köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada és Ausztrália is.

A koronavírus elleni oltóanyag-kereskedelem nyomon követésére szolgáló, január végén létrehozott uniós exportfelügyeleti mechanizmus keretében az Európai Unió március elsejéig 174 vakcinakiviteli kérelmet hagyott jóvá harminc ország számára. Az exportengedélyekért az az uniós tagország a felelős, amelyben a kivitelre szánt vakcinákat előállították. A tagállamnak a döntés meghozatala előtt ki kell kérnie az uniós bizottság véleményét.  • Bérelnék
  • Bankszámla