A pandémia miatt megmaradt borokból készítenének fertőtlenítőszert az olaszok
Százötvenmillió liter bor maradt az olasz bortermelőknél tavaly a járványvédelmi korlátozások miatt, miután bezáratták az éttermeket és bárokat. Egy új ötlet szerint hasznosan felhasználnák a megmaradt nedűt: a készletből fertőtlenítőszert készítenének – írja az MTI.
Az olasz Coldiretti mezőgazdasági szervezet felmérése alapján 2020-ban százötvenmillió literrel kevesebb bort tudtak eladni az olasz bortermelők, mint egy évvel korábban. A 2021. január 31-i adatok szerint az olasz pincészetekben 6,9 milliárd liter bor várt eladásra.
Tavaly az olasz borexport 2,2 százalékkal csökkent a 2019-eshez képest, ami 6,29 milliárd eurós bevételkiesést okozott az olasz pincészeteknek.
A Coldiretti a kormánytól vár segítséget, elő is álltak egy javaslattal a bortermelők, a borászatok helyzetének javítására, szerintük százötvenmillió eurós támogatással kellene finanszírozni a felhalmozott többletkészletek lepárlását, mert ezáltal huszonötezer liter alkoholt lehetne előállítani fertőtlenítőgél gyártásához, így nem lenne szükség importra.