Észak-Koreának nem tetszett az amerikai-dél-koreai hadgyakorlat, kilőtt utána két rakétát

2021.03.25. 06:33

Észak-Korea újabb két rakétát lőtt ki a Japán-tenger felé - közölte csütörtökön Dél-Korea és Japán, határozottan tiltakozva a phenjani rezsim újabb rakétakísérletei miatt. A dél-koreai hadsereg vezérkara, amely az amerikai hírszerzéssel szoros együttműködésben elemezte a történteket, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákként azonosította az Észak által indított két rakétát.

A japán védelmi tárca közlése szerint az első észak-koreai rakétát helyi idő szerint nem sokkal reggel 7 óra után, a másodikat pedig szűk fél órával később indították.

Szuga Josihide japán kormányfő újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy Japán határozottan elítéli ezt a cselekedetet, amely az ENSZ biztonsági tanácsi határozatainak egyértelmű megsértését jelenti.

Az amerikai hadsereg indiai- és csendes-óceáni parancsnoksága a szomszédos országokat veszélyeztető tevékenységnek nevezte az újabb északi rakétakísérletet, és hangsúlyozta, hogy szövetségeseikkel és partnereikkel szorosan egyeztetnek a kialakult helyzetről.

A phenjani rezsim egy héten belül másodszor hajtott végre rakétakísérleteket. Vasárnap két rövid hatótávolságú manőverező robotrepülőgépet indított nyugati partjairól, először hajtva végre rakétakísérletet, amióta Joe Biden az Egyesült Államok elnöke. A Fehér Ház mindazonáltal hangsúlyozták szerdán, hogy a phenjani vezetés rövid hatótávolságú rakétákkal végrehajtott kísérletei nem sértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait.

A vasárnapi rakétatesztre néhány nappal a dél-koreai és az amerikai haderő közös hadgyakorlata után kerítettek sort. A kilenc napon át folytatott hadvezetési gyakorlat múlt csütörtökön ért véget.

Az ENSZ határozatokban tiltotta el ballisztikus rakéták tesztelésétől a saját atomfegyver kifejlesztésén dolgozó phenjani rezsimet, és kemény büntetőintézkedésekkel sújtotta, hogy eltántorítsa a nukleáris robbanófejjel felszerelhető rakéták fejlesztésétől.