Feloldották a kijárási korlátozásokat Angliában

2021.03.29. 06:38

Feloldották hétfőn Angliában a koronavírus-járvány megfékezése miatt csaknem három hónapja elrendelt kijárási korlátozásokat – írja az MTI. A brit kormány ugyanakkor továbbra is azt kéri, hogy a lakosság még ne induljon hosszabb utazásokra az országon belül. 

A januári tetőzés idején elrendelt korlátozások értelmében az Angliában élők eddig csak a legindokoltabb esetekben hagyhatták el otthonukat. Munkába is csak azok járhattak, akiknek az otthoni munkavégzése nem volt megoldható.

A hétfőtől érvénybe léptetett szabályok alapján ezek a jogi korlátozások megszűntek.

Létszámkorlátozások azonban még vannak, bár ezek is enyhültek, ugyanis most már két, nem egy háztartásban élő ember helyett hat is tartózkodhat egymás mellett szabadtéren.

  • Megnyílnak hétfőtől a szabadtéri sportlétesítmények, és a közparkokban ismét lehet hódolni a szabadidős tevékenységnek. 
  • A vendéglátóhelyek továbbra is zárva tartanak, csak elvitelre, illetve házhoz szállításra vehetnek fel rendelést. 
  • Ugyancsak zárva kell még tartaniuk a nem alapvető fontosságú, közszükségleti cikkeket árusító üzleteknek, az edzőtermeknek és a szórakoztató létesítményeknek, köztük a moziknak és a színházaknak. 
  • Továbbra is tilos a turisztikai célú külföldi utazás. Ennek engedélyezését a kormány által kidolgozott részletes nyitási menetrend legkorábban május 17-én jelenik meg.

A brit kormány változatlanul azt kéri, hogy aki teheti, továbbra is dolgozzon otthonról, mindenki csak a legszükségesebb esetekben használja a tömegközlekedést, és lehetőleg maradjon lakóhelyének tágabb környezetében. A kormány öthetente számol a járvány megfékezésére elrendelt korlátozások egyre szélesebb körű enyhítésével, és minden feltétel teljesülése esetén

legkorábban június 21-re célozza az összes korlátozás feloldását.

A nagy-britanniai járványhelyzet az oltási kampány hatására folyamatosan és jelentős ütemben javul. Eddig több mint 30 millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcina első adagját. Ez azt jelenti, hogy a felnőtt brit lakosság csaknem 60 százalékát már beoltották.  • Hírek
  • Személyi kölcsön