Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Tizenkét embert fejeztek le iszlamista szélsőségesek Mozambikban

2021.04.08. 18:19

Tizenkét lefejezett embert hagytak maguk után az Iszlám Államhoz köthető szélsőségesek a Mozambik északi részén található földgázmező közelében – jelentette az MTI. A 60 milliárd dollár értékű földgáz-kitermelési beruházáson dolgozó emberekre megkötözve találtak rá. A halottak között van egy brit és egy dél-afrikai állampolgár is.

Pedro da Silva rendőrparancsnok a TVM tévécsatornának azt mondta, nem tudtak minden áldozatot azonosítani, de valamennyien külföldi állampolgárok lehettek, mert mindegyikük fehér bőrű volt. 

Mozambik északi, Cabo Delgado nevű tartományában 2017 óta egyre aktívabbak az Iszlám Államhoz köthető felkelők. A kormány szerint több tucatnyian vesztették életüket a szélsőségesek legutóbbi támadásában, amely március 24-én kezdődött. Az ENSZ úgy tudja, hogy az elmúlt években legalább 2600-an haltak meg és 670 ezren váltak földönfutóvá a fokozódó erőszak miatt. A térségben humanitárius válsághelyzet alakult ki.
    
Bostwana, Malawi, a Dél-afrikai Köztársaság és Tanzánia vezetői csütörtökön ülést tartottak Mozambik fővárosában azzal a céllal, hogy Maputo fogadjon el külföldi segítséget a felkelők elleni közdelemben. Az államfő azt nyilatkozta, hogy kormánya támogatást kért a szomszédos országoktól, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem akarja kockára tenni Mozambik szuverenitását.