Nem csitul a Donyec-medencei viszály

2021.04.11. 14:17

Újabb ukrán katona veszítette életét, egy másik pedig megsebesült tüzérségi támadásokban szombaton, a Donyec-medencei fronton – jelentette az ukrán hadműveleti parancsnokság.

Úgy fogalmaztak: az elmúlt 24 órában az ellenséges erők tízszer sértették meg a tűzszünetet a frontvonal mentén, ebből kilencszer nyitottak tüzet az ukrán katonák állásaira.

Egyebek mellett a minszki egyezményekben tiltott nehézfegyverekkel tüzeltek, egy alkalommal pedig drón, azaz pilóta nélküli repülőgép repült be az ukrán ellenőrzésű oldalra, írta a karpatalja.ma.

Kapcsolódó

Éleződik az ukrán-orosz viszály, amerikai hadihajók tartanak a Fekete-tengerre

Az ukránok kétharmada tart egy orosz támadástól, nem biztos, hogy alaptalanul.

A Donyec-medencei fegyveres konfliktus azután éleződött ki, hogy március 26-án négy ukrán katona is elesett. Azóta már egy tucat ukrán katona halt meg a térségben. A válság súlyosbodásáért Kijev és Moszkva egymást teszi felelőssé, jelentette a távirati iroda.

Ruszlan Homcsak ukrán vezérkari főnök március 30-án a kijevi parlamentben arról beszélt, hogy Oroszország hadgyakorlat leple alatt az orosz-ukrán határ közelébe és a Donyec-medencei ideiglenesen megszállt területekre, valamint a Moszkva által önkényesen elcsatolt Krímbe több tucat orosz harcászati zászlóaljat vont össze. Az ukrán katonai hírszerzés szerint Oroszország szándékosan provokálta ki a Donyec-medencei válság súlyosbodását, hogy tesztelje Ukrajnának és partnereinek a reakcióját.  • Bérelnék
  • Bankszámla