Gergely
6 °C
23 °C

Újra megsértette Tajvan felségterületét a kínai légierő

2021.04.13. 09:40

Kína példátlan méretű repülőgép-kötelékkel sértette meg Tajvan légterét. A tájékoztatás szerint a kínai légi rajban 18 vadászrepülő, két tengeralattjáró-elhárító, egy légtérfigyelő és négy, atomfegyverek hordozására képes bombázógép is volt – adta hírül az MTI.

Ilyen mértékű légtérsértést eddig nem tapasztalt Tajvan, amióta védelmi minisztériuma tavaly elkezdte közzétenni a kínai légierő tevékenységéről szóló jelentéseit.

A minisztérium szerint riasztották a tajvani légierőt, hogy fogja el, és figyelmeztetéssel riassza el a betolakodókat a Pratas-szigetek térségében, és üzembe helyezték a légvédelmi rakétarendszereket is a kínai kötelék megfigyelésére.

A Jerusalem Post arról ír, hogy Kína, ami saját területének tekinti a szigetet, az elmúlt hónapokban rendszeresen megsértette annak légterét. Tajvan azonban szuverén államként tekint magára. Az utóbbi időben egyre több ilyen incidenst jelentettek a Tajvanhoz tartozó, újabban vita tárgyává vált Pratas-szigetek térségében.

A kínai kormányzat diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz vele szemben, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében. Az Egyesült Államok a legtöbb országhoz hasonlóan nem tart fenn hivatalos diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, ugyanakkor hallgatólagosan garantálja a sziget biztonságát a helyi vezetés legnagyobb fegyverbeszállítójaként.

A legutóbbi összetűzés egy nappal azután következett be, hogy Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere bejelentette, hogy az Egyesült Államok nyugtalansággal tekint Kína egyre erősödő agresszív intézkedéseire Tajvannal szemben.