A másnaposság hulláma söpör végig Anglián

000 97V8UQ
2021.04.15. 18:05
Érezzék jól magukat, de ne vigyék túlzásba! – ezt üzente a brit kormányfő a honfitársainak az után, hogy újra megnyíltak a pubok a szigetországban. A fertőzöttek, kórházi ellátottak és elhalálozások számát Johnson szerint a korlátozásokkal, és nem az oltási programmal sikerült csökkenteni.

„Tanúsítsanak önmérsékletet!” – mondta Boris Johnson, ellenkező esetben újra terjed a fertőzés, és növekedni fog a halottak száma.

A járványt, a kórházi ellátottak és az áldozatok számát a korlátozások, nem pedig a beoltottak száma csillapította – idézte a miniszterelnököt a Daily Mail.

„Ebben a pillanatban nem látok semmit okot arra, hogy letérjünk az általunk kijelölt útról. A cél elérése érdekében azonban mindenkinek óvatosságot és mértéktartást kell tanúsítania” – mondta Johnson.

Milliók rohamozták meg a pubokat

A pubok négy hónapig voltak lakat alatt.

A briteket talán a szigetországi közösségi élet jelképének számító pubok bezárása viselte meg a leginkább. Eleve a szabad gyülekezés helyét jelentették a 19. század óta a public house-ok, a közösségi házak, amelyeknek az elnevezése idővel a pubra rövidült.

Hétfői megnyitásuk után angolok milliói rohamozták meg a kocsmákat. Nem kevesen közülük macskajajra ébredtek másnap – rájuk célzott finoman a miniszterelnök.

A britek a becslések szerint a nyitás első hetében 4,5 milliárd fontos (1862 milliárd forintos) költekezésükkel fogják segíteni a gazdaság mielőbbi talpra állását.

Nem kizárt a negyedik hullám sem

Sokan közülük azonban kezelésre szorultak a lazítások első napjaiban.

„Örömmel tájékoztatok mindenkit, hogy végre másnapos vagyok egy pubban töltött éjszaka után” – adta tudtul egy ünneplő a közösségi médiában. Egy másik arról írt, hogy az április 12-i másnaposság egyetlen korábbi mámoros állapotával sem hasonlítható össze.

A pintek fogyasztása azonban nem maradt abba másnap, sőt harmadnap sem. Sokan a napsütésben fürdőzve fogyasztották el a folyékony ebédet.

A pubokkal egyidejűleg megnyíltak a fodrászatok, az edzőtermek és a nem nélkülözhetetlen cikkeket forgalmazó boltok – egyszóval azok a létesítmények, amelyek a kocsmákkal együtt hónapokig zárva voltak.

„A számok csökkenő tendenciát mutatnak. Kevesebb a fertőzött, kevesebben vannak kórházban, és kevesebb a halottak száma. Ezt nem az oltási programmal értük el, hanem a korlátozásokkal, amelyek nélkül nem javulhatott volna a járványhelyzet” – hangoztatta a kormányfő, aki hozzátette, hogy az oltási program csak javított a statisztikán.

A lazításokkal egyidejűleg fel kell készülni arra, hogy sajnos újra növekedni fog a fertőzöttek, a kórházi betegek és a halottak száma. Ezzel meg kell békélnünk – mondta Johnson.

Borús előrejelzésével egyetért Chris Hopson, a brit egészségügyi szolgálatot ellátó NHS Providers vezérigazgatója, aki azt mondta, hogy Nagy-Britanniában nem kizárt a koronavírus-járvány harmadik, sőt negyedik hulláma sem.

(Borítókép:  Fiatalok az utcán isznak a londoni Soho körzetében 2021. április 12-én.  Fotó: Tolga Akmen / AFP)