Pénzjutalom repítette Mongóliát az átoltottsági dobogóra

2021.05.14. 13:23 Módosítva: 2021.05.14. 14:04

Mongóliában 50 ezer mongol tugrikot, azaz nagyjából 5200 forintnyi összeget kap, aki a koronavírus elleni védőoltás mindkét dózisát felveszi. Minden bizonnyal ez a pénzjutalom is szerepet játszhatott abban, hogy az oltottak aránya népességarányosan meghaladta a magyarországi szintet, írta a G7.hu.   

Múlt hét derekáig már nagyjából félmillió mongol állampolgár kapta meg ezt az összeget, a legalább egy adagot kapott népesség aránya elérte az 52 százalékot, amivel átoltottságban a világ élmezőnybe kerültek.

Csütörtöki adatok szerint Mongólia, Izrael után, a második helyen áll a világon ebben az összevetésben. Az oltási program gyors tempóját érzékelteti, hogy május elsején ugyanez az arány még csak 27 százalék volt.

Kapcsolódó

Így vághat vissza az EU az orosz és kínai vakcinadiplomáciának

Súlyos aránytalanság jellemzi az oltóanyagok eloszlását a világban.

A belső-ázsiai államban Moderna, Pfizer/BioNTech, Astrazeneca, Szputnyik és Sinopharm állnak rendelkezésre. A fertőzések első hulláma 2021 tavaszán érte el az országot, az összesített esetszám május 12-én 47 ezer volt, a járványnak 184 halálos áldozata volt, a hivatalos adatok szerint. Május eleje óta csökkennek a napi új esetszámok. 

A 3,2 milliós lelket számláló országban eddig több mint 2 millió oltást adtak be. A mongol miniszerelnök május elején azt mondta: legalább 4,2 millió vakcinára lesz szükség a népesség megfelelő mértékű átoltottságához.