Bűnügyi vizsgálat folyik Donald Trump ingatlanvállalatával szemben

2021.05.19. 07:35 Módosítva: 2021.05.19. 07:44

Bűnügyi vizsgálatként folyik tovább a Donald Trump volt amerikai elnök ingatlanvállalatával, a Trump Organizationnel szemben indított polgári vizsgálat – közölte kedden New York állam főügyészsége.

Tájékoztattuk a Trump Organization-t, hogy vizsgálódásaink többé már nem tisztán polgári jogi természetűek. Jelenleg aktív bűnügyi vizsgálatot folytatunk a Trump Organizationnal szemben a manhattani kerületi ügyészséggel

– közölte Fabien Levy szóvivő. 

A volt elnök vállalatbirodalma egyelőre nem reagált a megkeresésekre, Trump azonban politikai indíttatásúnak nevezte a demokrata párti Letitia James New York-i főügyész által felügyelt vizsgálatot. A volt elnök ellen a szintén demokrata párti Cyrus Vance manhattani kerületi ügyész immáron több mint két éve egy már egy másik vizsgálatot folytat, ő viszont Trumpnak az elnökségét megelőző üzleti ügyeit vizsgálja.

A két vizsgálat közt azonban az AP amerikai hírügynökség szerint vannak átfedések. Lényegében ugyanis mindketten arra próbálnak fényt deríteni , hogy vajon Trump, vagy a vállalata hamisan adott-e meg ingatlanárakat ezzel biztosítva kölcsönöket, illetve gazdasági és adózási előnyöket magának. Vance hivatala a bírósági iratok szerint „feltételezett kiterjedt és hosszantartó törvénytelen tevékenységet" vizsgál a Trump Organizationnél, ideértve adó- és biztosítási csalást, illetve az üzleti nyilvántartások meghamisítását is.

Cyrus Vance azt követően indított vizsgálatot, hogy Michael Cohen, Trump korábbi személyes ügyvédje pénzt fizetett a 2016-os elnökválasztás előtt két nőnek, hogy hallgassanak állítólagos viszonyukról a milliárdos üzletemberrel. Cohen, akit három év börtönbüntetésre ítéltek adócsalásért és a hatóság félrevezetéséért, 2018-ban elismerte a pénzátutalást. A feltételezések szerint a pénzt az elnökválasztási kampányra rendelkezésre álló összegből finanszírozták volna, megsértve ezzel a kampányfinanszírozási törvényt.  • Tippek
  • Lakáshitel