Kínos ügybe keveredett a volt szlovák kormányfő?

2021.05.20. 08:36

Igor Matovič még kormányfőként néhány tanúvallomás szerint tisztában volt azzal, hogy számtalan korrupciós ügybe keveredett Ľudovít Makó, akit tavaly ősszel két hónapra őrizetbe vettek, majd tanúvallomásokért cserébe szabadlábra helyeztek – írja a ma7.sk

Kapcsolódó

A portál azt írja, Ľudovít Makó az elmúlt hónapok tisztogatásainak, a rendszerszintű állami korrupció megszüntetésének, az egyre-másra felbukkanó, nagy horderejű korrupciós botrányok kulcsfigurája. Makó 2014-ben került a szlovák pénzügyi hatósághoz, ahol később a bűnügyi csoport vezetője lett.

Távoznia pozíciójáról csak az után kellett, hogy kiderült, kilenc hónapig anélkül töltötte be a posztot, hogy a törvény által előírt átvilágításon átesett volna – noha Makó szívesen vállalt volna komolyabb feladatokat, a volt pénzügyminiszter, az új kabinet megalakítója, Eduard Heger távozásra kényszerítette.

Azt, hogy Makónak a szlovák titkosszolgálatnál (SIS) találtak egy jó helyet, Matovič miniszterelnökként pedig tudott erről, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nemrégiben lemondott igazgatója, Branislav Zurian állítja, de a volt kormányfő nem emelt kifogást ellene. A szlovák lap szerint Zurian egy másik alkalommal már arról beszélt, hogy a kormányfő maga kérte Makó átvételét. Ezt viszont Matovič tagadja, mint írják, elismerte, hogy tudott az áthelyezésről, de nem ő „nyomta át” Makót. 

Kapcsolódó

Dőlnek ki a csontvázak a pozsonyi szekrényből

Tovább gyűrűzik a botrány, göngyölítik fel a korrupciós ügyeket. Most éppen egy volt gazdasági miniszterért mentek. Vagy inkább ellene.