Uniós biztos: dohányzás miatt alakul ki a rákos megbetegedések több mint negyede

2021.05.30. 17:07

A rákos megbetegedések 27 százaléka dohányzás miatt alakul ki – írta Sztella Kiriákídisz, az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa a dohányzásmentes világnap alkalmából közzétett sajtóközleményében.

Kiriákídisz felhívta a figyelmet, hogy míg a dohányzás a legelkerülhetőbb egészségügyi kockázat, az EU ambiciózus stratégiát javasol annak visszaszorítása érdekében, mivel uniós statisztikai adatok azt mutatják, hogy a leszokni próbálók nem kapnak elég támogatást – írja az MTI.

Az EU célja, hogy 2040-re az emberek kevesebb mint öt százaléka dohányozzon, ami a jelenlegi adatokhoz képest húszszázalékos csökkenést irányoz elő. A biztos véleménye szerint ha a dohányzásról leszokni vágyók megfelelő támogatást kapnak, és sikerül célkitűzésüket keresztülvinni, akkor már legalább a felére csökkenne a dohányzók száma az Európai Unióban.

Kiriákídisz arra is felhívta az uniós tagállamok figyelmét, hogy a dohányzásra vonatkozó uniós jogszabályokat hatékonyabban hajtsák végre, különös tekintettel a kiskorúaknak történő értékesítés megakadályozására és a dohányzásról való leszokásra irányuló kampányokra. A biztos arra is rámutatott, hogy a koronavírus-járvány okozta halálesetek 50 százalékkal nagyobb arányban sújtották a dohányosokat, így ez a kockázat milliókat késztet leszokásra.  • Hírek
  • Csok