A kifutópályán állították meg a repülőt, hogy leszedjék az ellenzéki vezetőt

2021.06.01. 06:22

Leszállították az indulni készülő repülőgépről az ellenzéki Nyílt Oroszország volt ügyvezető igazgatóját Szentpéterváron.

Andrej Pivovarov elmondta, hogy a kifutópálya felé guruló repülőgépet megállítva vitték be a Szövetségi Biztonsági Szolgálat irodájába a pulkovói repülőtéren, azt állítva, hogy körözést adtak ki ellene. Az aktivista szerint ugyanakkor a belügyi körözési listán nem szerepel, és tiltott anyagot sem találtak nála.

A Kreml-ellenes emigráns Mihail Hodorkovszkij által alapított Nyílt Oroszország múlt csütörtökön feloszlatta magát. A döntést Pivovarov akkor azzal indokolta, hogy az orosz parlament alsóháza meg akarja szigorítani az úgymond nemkívánatos szervezetekről rendelkező törvényt, az ellenzéki szervezet pedig meg akarta védeni tagjait a büntetőeljárástól. 

Bár a Nyílt Oroszország hivatalosan nem szerepel ezen a listán, de az ugyancsak Hodorkovszkijhoz kötődő, londoni székhelyű Open Russia Civic Movement igen. Oroszországban egy 2015-ben elfogadott törvény értelmében eddig több mint 30 szervezetet minősítettek nemkívánatosnak. 

Orosz ellenzéki véleményformálók szerint a hatalom el akarja lehetetleníteni a parlamenten kívüli ellenzék részvételét a szeptember 19-i választásokon. A moszkvai ügyészség április végén kezdeményezte három, Alekszej Navalnij ellenzéki politikushoz kötődő szervezet szélsőségessé minősítését. Az ügyben folyó per június 9-én folytatódik.