Járatai több mint kétharmadát törölte a Belavia belarusz légitársaság

2021.06.02. 22:42

A Belavia belarusz légitársaság kénytelen volt törölni járatainak kétharmadát a Ryanair-incidenssel kapcsolatban elrendelt külföldi korlátozások nyomán – közölte a vállalat szerdán a Facebook-oldalán.

Az eredetileg harminc célállomásból jelenleg csak kilenc maradt elérhető a légitársaság számára, amely hatalmas pénzügyi veszteségekről számolt be.

A Belavia egyebek között kénytelen volt törölni az Európai Unióba, az Egyesült Királyságba, Moldovába, Szerbiába, valamint a Lengyelország és Litvánia közé ékelődött kalinyingrádi orosz exklávéba irányuló légi járatokat. Minszkből továbbra is elérhetőek Oroszország, Örményország, Grúzia, Azerbajdzsán, Törökország, Izrael, az Egyesült Arab Emírségek, Kazahsztán és Üzbegisztán.

Az SZB. Belarusz Szevodnya (Szovjet Belorusszija – Belarusz ma) című, az elnöki hivatal által alapított napilap keddi jelentése szerint Alekszandr Lukasenko belarusz államfő és orosz hivatali partnere, Vlagyimir Putyin utasítást adtak a két ország közlekedési minisztériumának arra, hogy mielőbb jelöljenek ki újabb úti célokat Oroszország területén, ahová a Belavia járatokat indíthat. A két vezető egyben megvitatta a Krím félszigetre indítható légijáratok lehetőségét is Ukrajna légterének megkerülésével.

Az intézkedések a nyugati légtérzárlatok és a koronavírus miatt visszaesett légi forgalomból eredő gondok enyhítését célozzák. Lukasenko egyben a belaruszoknak azt ajánlotta, hogy az idén belföldön nyaraljanak – írja az MTI.

Nemzetközi felzúdulást váltott ki a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatának május 23-i földre kényszerítése Minszkben. A belarusz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkoztak. A gép leszállását követően őrizetbe vették a rajta utazó Roman Protaszevics belarusz ellenzéki újságíró-aktivistát és orosz barátnőjét, Szofia Szapegát. Az országot számos ellenzéki elhagyta a tavaly augusztusi, erősen vitatott elnökválasztás óta.

Az eset miatt az Európai Unió és az Egyesült Államok szankciókat vetett ki Belaruszra, és azt ajánlották légitársaságaiknak, hogy kerüljék el a belarusz légteret. Az európai uniós tagállamokhoz hasonlóan Ukrajna is légtértilalmi intézkedéseket hozott Belarusszal szemben.