Környezeti katasztrófa fenyegeti Srí Lanka vizeit

2021.06.02. 12:38

Srí Lanka partjainál kezdett süllyedni egy vegyi anyagokkal megrakott teherhajó. A világsajtó attól tart, hogy környezeti katasztrófa következhet be – írja a BBC.

A szingapúri felségjel alatt hajózó X-Press Pearl fedélzetén két hétig tűz pusztított. Amennyiben a hajó elsüllyed, több száz tonna motorolaj ömlik a tengerbe.

Kancsana Vidzseszekra halászati miniszter a Twitteren elmondta, hogy a hajót Gotabaja Radzsapaksza elnök utasítására igyekeznek a parttól messzebbre, mélyebb vizekre vontatni. Indika de Silva, a Srí Lanka-i haditengerészet szóvivője arról tájékoztatott, hogy a fedélzeten előző nap sikerült eloltani a tüzet.

Vidzseszekra hozzátette, hogy több vészhelyzeti intézkedést léptettek életbe, hogy megóvják a szennyezéstől a part menti vizeket, hatósági források azonban azt közölték, hogy a sziget déli és nyugati partjait máris rengeteg törmelék és műanyaghulladék lepte el.

Szakértők attól tartanak, hogy évtizedek óta nem látott környezeti katasztrófa fog bekövetkezni, a lakosságot pedig figyelmeztették, ne nyúljon a mérgező anyagot tartalmazó hulladékhoz.

A kormány nyolcvan kilométeres körzetben betiltotta a halászatot, és több száz katonát vezényeltek ki a part menti területek megtisztítására.

A Srí Lanka-i Tengerikörnyezet-védelmi Hatóság (MEPA) vezetője a múlt héten bejelentette: szakértői bizottságot hoztak létre a környezeti kár felmérésére és a lehetséges szennyezés kivizsgálására.

A rendőrség vizsgálatot indított a tűz okainak kiderítésére, kedden pedig egy colombói bíróság megtiltotta a hajó kapitányának, hogy elhagyja az országot. A Srí Lanka-i kormány bejelentette, hogy kártérítési pert indít a hajó tulajdonosa ellen.

Az X-Press Pearl május 15-én hajózott ki a nyugat-indiai Hazíra kikötőjéből, fedélzetén 1486 konténernyi salétromsavval és egyéb vegyi anyagokkal. A hajó május 20-án, Colombo partjainál adott le vészjelzést.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.