Justin Trudeau hiába várt bocsánatot Ferenc pápától

2021.06.06. 21:34

Fájdalmának adott hangot és megbékélésre szólította fel a kanadai politikai és katolikus egyházi vezetőket Ferenc pápa, miután 215 őslakos gyermek földi maradványaira bukkantak Kanadában egy korábbi bentlakásos katolikus iskola területén – számolt be az MTI.

A pápa ugyanakkor

AZ EGYHÁZ NEVÉBEN NEM KÉRT BOCSÁNATOT,

amit sokan követeltek Kanadában.

A katolikus egyház által fenntartott létesítmény Kamloops kisváros mellett több mint száz éve nyílt meg azzal a céllal, hogy az őslakosok gyermekeit beilleszkedésre kényszerítsék az európai bevándorlók társadalmába.

A gyermekek elhunytát a bentlakásos iskola akkori vezetősége nem dokumentálta, bár eltűnésüket az őslakos közösség tagjai jelentették a hatóságoknak.

A katolikus egyházfő a Szent Péter téren fölszólított arra, hogy „elkötelezetten működjenek együtt” az eset feltárását célzó vizsgálattal. Ferenc pápa együttérzését fejezte ki „a kanadai emberekkel, akiket traumatizáltak ezek a megdöbbentő hírek”.

A katolikus egyház 1831-től egészen a közelmúltig, 1996-ig működtetett bentlakásos iskolákat Kanadában. A gyerekek maradványait Kamloops kisvárosban tárták föl azon a telken, ahol a helyi indián bentlakásos intézmény működött 1978-ig.

Amíg a bentlakásos egyházi intézményrendszer működött Kanadában, összesen nagyjából 150 ezer őslakos gyermeket szakítottak el a családjuktól.

Nagyon sokan közülük nyomorúságos körülmények között tengődtek, bántalmazták, szexuálisan kihasználták őket, és nagyon sokan alultápláltak voltak. Két napja Justin Trudeau kanadai kormányfő kijelentette, hogy a katolikus egyháznak felelősséget kell vállalnia az egykori bentlakásos iskolák ügyében.  • Tippek
  • Hírek