A leggazdagabb országok hadat üzentek az óriáscégeknek

K EPA20210604027
2021.06.09. 11:35
A világ leggazdagabb országainak pénzügyminiszterei megállapodtak abban: támogatják a legalább 15 százalékos minimumadót, hogy megállítsák az adóparadicsomok versengését a technológiai óriásokért, például az Amazonért és a Facebookért.

„Örömmel jelenthetem be, hogy a G7-ek pénzügyminiszterei többéves vita után történelmi fontosságú megállapodásra jutottak a globális adórendszer reformjában” – idézte a Deutsche Welle Rishi Sunak brit pénzügyminisztert.

A lépés célja, hogy a multikat – kivált a technológiai óriáscégeket – rávegyék arra: fizessenek többet a világjárvány által súlyosan megtizedelt államkasszákba.

„Ez bonyolult, és még csak az első lépés” – mondta Sunak, aki a londoni tárgyaláson vendéglátóként elnökölt.

„Történelmi jelentőségűnek” nevezte a megállapodást a német pénzügyminiszter.

Ez nagyon nagyszerű hír az adóügyi igazságosság és a szolidaritás szempontjából, és rossz hír az adóparadicsomok számára világszerte

– üzente Olaf Scholz. „A cégek többé nem lesznek abban a helyzetben, hogy adókötelezettségeik alól kibújhassanak azáltal, hogy nyereségüket a legalacsonyabb adókkal terhelt országokban könyvelik el.”

A francia pénzügyminiszter leszögezte, hogy a G7 kötelezettségvállalása „kiindulópont”, majd további adóemelést helyezett kilátásba.

Az elkövetkező hónapokban azon dolgozunk, hogy társasági minimumadó a lehető legmagasabb legyen

– jelentette ki Bruno Le Maire.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint a lépés „segíti a globális gazdaság felvirágzását a vállalkozások versenyfeltételeit kiegyenlítésével, és arra ösztönzi az országokat, hogy pozitív alapokon versenyezzenek”.

Van, aki kevesli

Az Egyesült Államok által felvetett javaslat egy globális minimumadó, amelynek érdekében szabályozzák, hogy a vállalatok mennyi adót fizetnek, és hol fizetik azt.

Joe Biden amerikai elnök egységes, 15 százalékos minimumadót szorgalmazott.

A kezdeményezés értelmében az ennél alacsonyabb adókulccsal adózó vállalatnak pótadót kellene fizetnie.

A lépés célja, hogy véget vessen „a társasági adókulcsok tekintetében 30 éve tartó versenyfutásnak”, ami Yellen szerint egyes országokat arra késztetett, hogy versenyezzenek a multik elcsábításáért.

Történelminek, de igazságtalannak nevezte a Tax Justice Network vezérigazgatója a javaslatot.

Legalább 25 százalékosnak kellene lennie

– nyilatkozta a Deutsche Wellének adott interjújában Alex Cobham.

„Az ilyen alacsony adókulcs azt jelenti, hogy az előnyök eltörpültek a lehetőségekhez képest” – mondta a közgazdász.

„A kérdést az ENSZ elé kell vinni, és olyan megállapodást kell kötni, amely mindenki számára előnyös, nem csak a G7-ek számára, akik a saját bevételeiket tartják szem előtt” – hangoztatta az adószakértő.

Van, aki ellenzi

Írország egyébként tiltakozott a 15 százalékos minimumadó ellen.

Krisztalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója korábban elismerte, hogy kihívást jelent a globális gazdaság számára megtalálni az átmeneti pontot a prioritások és a nemzeti kormányok számára elfogadható leghatékonyabb adókulcs között, mivel egyes országok az alacsony adókulcsokra támaszkodva voltak fejlődőképesek.

Írország ebbe a csoportba tartozik. Paschal Donohoe ír pénzügyminiszter bejelentette, hogy Dublin még néhány évig 12,5 százalékon kívánja tartani a társasági adókulcsát. Előrejelzése szerint ugyanis 2025-től kezdődően évente kétmilliárd euró (700 milliárd forint) bevételtől eshet el, ha globális minimumadókulcsot vezetnek be.

A kezdeményezést Magyarország is elutasítja, a versenyképesség megőrzése érdekében ugyanis 9 százalékos a társasági adókulcs.

A magyar kormány nem fogadja el a globális minimumadó bevezetését, miután az Magyarországon adóemeléssel járna – ezt mondta korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Párizsban azok után, hogy találkozott Mathias Cormann-nal, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) megválasztott főtitkárával.

A mostani, nem részletezett javaslat szerint egyébként a minimumadót csak a világ 100 legnagyobb és legjövedelmezőbb vállalatára vetnék ki, azaz nem biztos, hogy Magyarországot érinti a pillanatnyi kezdeményezés.

A technológiai óriások üdvözlik

A Facebook üdvözölte a G7-ek elkötelezettségét annak ellenére is, hogy a közösségimédia-vállalat globális ügyekért felelős alelnöke szerint azt kockáztatják, hogy többet kell adózniuk.

„Üdvözöljük a fontos előrelépést” – tweetelte Nick Clegg, aki hozzátette, hogy „ez azt jelentheti, hogy a Facebook több adót fizet, és különböző helyeken.

Az Amazon szóvivője is „üdvözlendő előrelépésnek” nevezte a javaslatot.

A Google ugyancsak határozottan támogatja a nemzetközi adóztatás szabályozásának újragondolását.

(Borítókép: Rishi Sunak brit pénzügyminiszter megnyitja a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 pénzügyminisztereinek és jegybanki vezetőinek értekezletét, jobbról Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a londoni Lancaster-házban 2021. június 4-én. Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)