60 millió vakcina mehet a kukába

2021.06.11. 19:58 Módosítva: 2021.06.11. 20:40
A Janssen (Johnson and Johnson) 60 millió egydózisú, Emergent BioSolutions által készített vakcinájától kell megszabadulni – közölte az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti szerve (FDA).

A vakcinákat egy baltimore-i gyárban készítették, és az FDA azért döntött úgy, hogy nem lehet őket felhasználni, 

mert nem megfelelő alapanyagokból készítették őket

Az FDA a vizsgálatok után arra jutott, hogy további 10 millió dózist el lehet adományozni az Egyesült Államok tagállamainak vagy más országoknak, azzal a kitétellel, hogy figyelmeztetik őket arra: nem biztos, hogy a vakcinákat gyártó Emergent BioSolutions az előírt gyártási gyakorlat szerint készítette az oltóanyagot. 

Összesen 100 millió Johnson & Johnson és 70 millió AstraZeneca-vakcinát gyártottak le itt, a gyártás alatt azonban összekeverték az alapanyagokat. Az AstraZeneca-vakcinák esetében azonban arra is volt példa, hogy megvizsgálták és biztonságosnak nyilvánították ezeket a történtek ellenére. 

Az FDA azóta teljesen megtiltotta, hogy az Emergent BioSolutions AstraZenecát gyártson az országban, a Johnson & Johnsont pedig arra kérte, hogy közvetlenül felügyelje a vakcina további készítését a gyárban.  A létesítmény – amelyet két hónappal ezelőtt zártak be   egyelőre azonban még mindenképp zárva marad. 

A Johnson & Johnson vakcináival más problémák is vannak Amerikában, nevezetesen az, hogy több millió oltóanyagot még nem sikerült felhasználni tőlük, és ezek szavatossága hamarosan lejár. Ezzel kapcsolatban az FDA csütörtökön úgy döntött, hogy három hónap helyett négy és fél hónapra hosszabbítják meg a szavatossági időt.   • Hírek
  • Személyi kölcsön