Huszonkét és fél évre ítélték George Floyd gyilkosát

2021.06.25. 21:59

270 hónap börtönre – 22 és fél évre – ítélték Derek Chauvint, azt a volt minneapolisi rendőrt, aki 2020. május 25-én intézkedés közben végzett egy fekete férfival, George Floyddal. A büntetését a legveszélyesebb bűnözőknek fenntartott minnesotai fegyházban, a supermax Oak Park Heightsban fogja letölteni. Azóta, hogy 2021. április 21-én bűnösnek találták, magánzárkában tartották.

Derek Chauvin és három másik rendőr 2020. május 25-én este nyolc óra után azzal a gyanúval igazoltatta George Floydot, hogy a fekete férfi hamis bankjeggyel fizetett cigarettáért egy boltban. George Floydot némi huzavona után megbilincselve a hasára fektették, az igazoltatás közben érkező Derek Chauvin pedig 9 perc 29 másodpercen á térdelt a nyakán. Eközben a fekete férfi többször jelezte, hogy nem kap levegőt. 

Derek Chauvin a bíróság előtt 2021. június 25-én
Derek Chauvin a bíróság előtt 2021. június 25-én
Fotó: Pool / REUTERS

Derek Chauvint 2021. április 21-én találták bűnösnek. A vád 30 év fegyházat kért rá, a védője, Eric Nelson azt szerette volna, ha megússza felfüggesztettel.

A volt rendőr ítélethirdetés előtt felszólalhatott a bíróság előtt. az utolsó szó jogán részvétét nyilvánította az áldozata családjának.

Derek Chauvin az Egyesült Államokban használt kategóriák szerint másod- és harmadrendbeli gyilkosságban (second-degree unintentional murder, third-degree murder), illetve másodrendbeli emberölés (second-degree manslaughter) elkövetésében bűnös. A másodrendbeli gyilkosság alatt azt értik, amikor az elkövetőt egyértelműen nem érdekelte, hogy életben fog-e maradni áldozata, de nem gyilkosság volt a célja. A harmadrendbeli gyilkosság (amely három szövetségi államban, Floridában, Minnesotában és Pennsylvaniában létezik) azt jelenti, hogy az elkövető másokat veszélyeztető magatartása vezetett valaki halálához, de nem gyilkosság volt a célja, a másodrendbeli emberölés pedig gondatlanságból elkövetett emberölést jelent.

Mindebből csak a legsúlyosabb bűnéért, a másodrendbeli gyilkosságért ítélték el. Ezért maximum negyven évet kaphatott volna, de a gyakorlatban 30 év a maximum, legalábbis az e feletti büntetést Derek Chauvin ügyvédje sikerrel fellebbezné meg – írja az AP amerikai hírügynökség. A minnesotai állami ítélkezési irányelvek egyébként ennek a 30 évnek legfeljebb a felét, 12-15 évet ajánlanak másodrendbeli gyilkosság esetében, Peter Cahill bíró azonban megállapodott a vád képviselőivel, hogy az ügy súlya miatt feljebb megy ennél. Arra nem mellesleg Derek Chauvin ügyvédje emlékeztetett az ítélethirdetés előtt tartott beszédében, hogy a Floyd-gyilkosság az amerikai közélet minden szegletébe beitta magát a szórakoztatóipartól az elnökválasztási vitákig. Erre a 26 oldalas ítéletet felvezető beszédében kitért Peter Cahill is, hangsúlyozva, hogy

a 270 hónapos börtönbüntetéssel nem a közvélemény elvárásainak akart megfelelni, és üzenni sem akart vele. 

Az ítélet részletes indoklásában a bíró jelezte, súlyosbító tényezőként vette figyelembe, hogy Derek Chauvin

  • visszaélt a tisztségéből fakadó hatalommal,
  • különös kegyetlenség jellemezte, ahogyan George Floyddal bánt,
  • tettét gyermekek is látták
  • és egy csoport tagjaként követte el azt, amiért bűnösnek találták.

Ítélethirdetés előtt felszólalt George Floyd két testvére, Terrence Floyd és Philonise Floyd, akik maximális büntetést kértek a volt minneapolisi rendőrre. Megjelent a bíróság előtt Derek Chauvin édesanyja, Carolyn Pawlenty is, aki azt mondta, mindig hitt és hinni fog a fia ártatlanságában. Amikor elítélik őt, engem fognak elítélni – fűzte hozzá, és elutasítva, hogy a fia rasszista lenne.

Ami a visszhangokat illeti, Joe Biden amerikai elnök az elsők között nyilváníthatott  ítélethirdetés után ugyanis azonnal kapott egy újságírói kérdést a Fehér Házban, ahol éppen afgán vezetőkkel tárgyal.

Megfelelőnek tűnik

– mondta a 270 hónapos börtönbüntetésről.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport