Jött a hőség, leégett az egész falu

2021.07.01. 20:54

Napok óta elviselhetetlen hőség tombol Kanada nyugati felében. Több százan haltak meg, egy falu pedig kigyulladt és teljesen le is égett egy futótűz miatt. Jan Polderman, a 260 lelkes Lytton  polgármestere a CBC amerikai tévécsatornának elmondta, hogy a füst első észlelése után 15 perccel már lángokban állt az egész település. A lakosoknak sikerült időben elhagyniuk a falut, azonban ingóságaik nagy része elégett. Lyttonban kedden 49,6 fokot mértek, amely abszolút országos csúcs Kanadában. A falu 260 kilométerre keletre fekszik a nyugati parti nagyvárostól, Vancouvertől.

A hőség, amely Kanada nyugati felén tombol, már több száz ember halálát okozhatta. Öt nap alatt, péntektől szerdáig Brit Columbia tartományban 488 ember halt meg, csaknem háromszor több a korábbi évekre jellemző 165-nél – emlékeztet a BBC.

Melegrekordok dőltek meg a déli szomszédnál, az Egyesült Államok nyugati felén is. Az oregoni Portlandben 45-en haltak meg péntek óta a meleg miatt. Az utóbbi napokban előfordult, hogy a hőmérséklet 47 fokra emelkedett a nagyvárosban.