Erzsébet királynő és Angela Merkel is boldog, Boris Johnson a kolbászról beszélt

2021.07.03. 06:52
Kancellárként utolsó alkalommal járt Angela Merkel II. Erzsébet királynénál pénteken. A német politikus közös sajtótájékoztatót tartott Boris Johnson brit miniszterelnökkel is, amelyen szóba került, az utazás, a kolbász és a foci is.

A német politikus Boris Johnson brit miniszterelnökkel érkezett tárgyalni a szigetekre, de a vizit részét képezte a windsori kastélyban a királynőnél tett látogatás is. A két vezető a találkozó elején több közös fotót is készített. 

Nagyon örülök, hogy itt lehetek 

~ mondta Merkel a közös képek után. A királynő hasonlóan nyilatkozott, azt mondta: nagyon örül annak, hogy még egyszer láthatja a német politikust, mielőtt elhagyja hivatalát (Merkel ugyanis szeptemberig marad csak kancellár).  

Angela Merkel Boris Johnson brit miniszterelnökkel közösen tartott egy sajtótájékoztatót pénteken, ahol elmondta, hogy hamarosan feloldják az Egyesült Királysággal szemben bevezetett korlátozásokat és akkor a beoltott britek hamarosan ismét beutazhatnak majd Németországba. A németek még május 22-én zárták le a beutazást az Egyesült Királyságból a delta-variáns terjedése miatt. 

A kolbásszal azért még van némi probléma

Boris Johnson brit miniszterelnök a sajtótájékoztatón megemlítette: továbbra sem tisztázott, hogy a német hústermékek miként érkezhetnek meg Észak-Írországba. 

Az Európai Unió szabályai szerint ugyanis harmadik országokból egyáltalán nem lehet fagyasztott hústermékeket importálni. Márpedig a Brexit óta az Egyesült Királyság is harmadik országnak számít.

Észak-Írország esetében a fenti szabályozás alól mentességet adtak, amely szeptemberig még érvényben marad, de Boris Johnson jelezte, hogy hosszútávú megoldást szeretne keresni a problémára.

Képzeljék el, milyen lenne, hogyha nem lehetne bratwurstot Dortmundból Düsseldorfba szállítani egy nemzetközi bírósági döntés miatt, ezt mindenki rendkívülinek tekintené. Ez a helyzet is ilyen, ezért meg kell oldanunk 

– fogalmazott a brit miniszterelnök, hozzátéve: ahogy a német kancellár mondani szokta, kellő mennyiségű türelem és jóakarat mellett sikerülhet majd orvosolni a problémát. 

Merkel szomorú a meccs miatt 

Merkel egy félmondatban azt is megjegyezte, hogy „egy kicsit szomorú” a Foci-eb-n Angliával szemben elszenvedett 2-0-ás vereség miatt. 

Ez egyszer örülök annak, hogy Önök szakítottak a hagyományokkal

– válaszolta erre Johnson, utalva arra, hogy a keddi meccs előtt Anglia legutóbb 1966-ban verte meg jelentős nemzetközi labdarúgókupán a németeket.