Matteo Salvini olyan Európát akar, ahol a Liga és szövetségesei a főszereplők

2021.07.05. 06:32 Módosítva: 2021.07.05. 06:32

Matteo Salvini szerint az olasz Liga és európai szövetségesei igent mondanak az Unióra, ahol azonban főszereplők akarnak lenni, nem pedig utolsók a sorban.

A jobboldali párt vezetője az uniós tagországok tizenhat testvérpártjának Európa jövőjéről aláírt közös nyilatkozatáról kijelentette:

Igent mondunk Európára, igent az atlanti szövetségre, igent a NATO-ra, de főszereplőként, nem pedig utolsóként a sorban, ahogyan egyesek bennünket szeretnének látni.

A Liga vezetője hangoztatta, hogy pártja továbbra is támogatja a Mario Draghi által vezetett római kormányt, amelynek február óta a tagja. Hozzátette azonban, hogy nem támogatják azokat a Brüsszelben tanulmányozott reformokat, amelyek úgymond kárt okoznak Olaszországnak. Szerinte nem lehet visszatérni a koronavírus-járvány előtti szigorú gazdasági-pénzügyi politikához.

Nem azért, mert euroszkeptikusok vagy szuverenisták vagyunk, egyszerűen azért, mert a jelenlegi válsághelyzetben a nemzeti érdeknek minden mást felül kell múlnia

– jelentette ki hozzátéve, hogy az identitásra, szabadságra, családra, népekre, fejlődésre épülő Európában hisz, ahol kevesebb az adó, kevesebb a bürokrácia, jobban működik az igazságügy, és nem létezik – ahogy ő fogalmazott – vad, szabályok nélküli bevándorlás.

Matteo Salvini, aki a dél-olasz Puglia tartományban a Liga által kezdeményezett igazságügyi népszavazás aláírásgyűjtési kampányán vesz részt, azokra az olaszországi kommentárokra reagált, melyek a pártok és a sajtó részéről a pénteken Európa jövőjéről aláírt közös nyilatkozatot követték, melyhez többek között

Lorenzo Fontana, a Liga politikusa a Libero című jobboldali napilapban – amely a magyar kormánynak az Unió jövőjéről szóló hétpontos javaslatcsomagját is közölte – elmondta: a Liga célja, hogy Európában nagyobb erővel tudjon fellépni.

A kiáltvány segítségével kiléphetünk az elszigeteltségből, és a második csoportjává válhatunk az Európai Parlamentnek

– vélekedett. 

A jobboldali Il Giornale egyébként úgy látta, a 16 párt közös nyilatkozata nem Unió-ellenes, csupán olyan Európát vázol fel, amely eltér a baloldal víziójától. „Inkább az Európai Néppárttól (PPE) kellene megkérdezni, kivel akar lenni: a baloldallal tart, vagy ahogyan a PPE történetének logikája diktálná, a konzervatív erőkkel” – írta a lap.

A nyilatkozathoz nem csatlakozott a Hajrá Olaszország (FI) alelnöke. Antonio Tajani jelentősnek tartja, hogy a közös charta aláírói nem akarnak kilépni az Unióból. Ugyanakkor a PPE nélkül nem lehet sehova eljutni, nem lehet a baloldalt legyőzni – mondta az Il Messaggerónak, emlékeztetve arra, hogy Silvio Berlusconi pártvezető ezzel egy időben az olasz jobboldali és jobbközép pártok szövetségének megteremtésén dolgozik.

Az FI másik politikusa, Mariastella Gelmini, a tartományokkal való kapcsolattartásért felelős miniszter a Corriere della Sera napilapnak leszögezte, hogy az FI az Európai Néppártban marad. Gelmini szerint a közös nyilatkozat idejétmúlt, különösen annak fényében, hogy Matteo Salvini jelenleg a Hajrá Olaszországgal közösen Mario Draghi Európa-párti kormányának a tagja.  • Hírek
  • Személyi kölcsön