18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Videón, ahogy afgán kommandósokat végeznek ki a tálibok

2021.07.13. 17:49 Módosítva: 2021.07.13. 17:59
Sokkoló videó tanúskodik arról, hogy a nyugati csapatok távozásával Afganisztánt újabb polgárháború fenyegeti. A tálibok a kabuli kormány huszonkét katonáját lőtték agyon, miután a kelepcébe került kommandósok feltartott kézzel megadták magukat.

Mióta az Egyesült Államok bejelentette, hogy húsz év után kivonul Afganisztánból, az egész világ azt latolgatja: vajon a NATO katonák távozásával újabb polgárháborúba süllyed-e az hányatott sorsú, közép-ázsiai ország?

A pesszimista véleményeket erősíti egy most nyilvánosságra került videó.

A felvételen az látszik, hogy kezüket feltartott egyenruhások előjönnek egy épületből, majd az őket körülvevő fegyveresek tüzet nyitnak rájuk. Mire a sortűz véget ér, valamennyi katona a földre kerül.

Az eset egy hónappal korábban, Farjáb tartományban történt. A CNN több szemtanút is felkeresett, akik megerősítették:

a felvételen az afgán kormányerők kommandósai láthatóak, akiket tálibok lőnek agyon.

A CNN rekonstrukciója szerint a várost védő huszonkét katona egy piacra vonult vissza, majd a tűzharc során lőszerük elfogyott. Mikor feltartott kézzel előjöttek, a tálibok valamennyiükkel végeztek, az esetről készült egyes felvételek szerint kifosztották a holttesteket.

A talibán közleményben reagált az esetre, szerintük a felvétel egy évvel ezelőtt készült, a videón pedig az Iszlám Állam akciója látható. A CNN viszont azonosította az egyik meggyilkolt afgán katonát, a 32 éves férfi két évet tanult egy amerikai katonai iskolában és házasodni is az Egyesült Államokban készült. Állítólag édesapja magas beosztású katonatiszt, aki hiába kért légitámogatást a sarokba szorított alakulat kimenekítésére, a segítség soha nem érkezett meg.

Az eset jól mutatja, hogy nyugati támogatás nélkül a kabuli kormányerők nem tudják megtartani az ellenőrzést az afgán területek felett.

Bár a nyugati csapatok csak szeptemberben hagynák el végleg Afganisztánt, a talibán máris eredményesen terjeszkedik. A CNN idézi a Long War Journal szakportált, júliusban már csak 76 afgán körzet felett gyakorolt Kabul ellenőrzést, szemben a tálib kézre került 212 közigazgatási egységgel. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport