Emberrablással vádolnak négy iráni hírszerzőt

2021.07.14. 10:28

Szövetségi ügyészek azzal vádoltak meg négy iráni hírszerzőt, hogy el akartak rabolni egy Brooklynban élő újságírót és emberi jogi aktivistát, aki kritikus az iráni hatalommal szemben – írja az NBC News. 

A négy hírszerzőt – akik mind Iránban élnek – összeesküvéssel, ötödik társukat pedig pénzügyi támogatással is vádolják. Az újságíró nevét a bírósági iratok szerint nem közölték, de egy Maszih Alinedzsad nevű aktivista az NBC-nek megerősítette:

ő volt a célpont. 

Egy rendvédelmi tisztviselő, aki jól ismeri az esetet, szintén azonosította az újságírót, aki 2020-ban arról írt a The Washington Postban, hogy tudomására jutott az iráni rezsim szándéka, miszerint el akarják rabolni. 

Az ügyészek szerint a hírszerzőket az iráni kormány utasította arra, hogy elrabolják a szerzőt, és Iránba vigyék. A hírszerző hálózat vizsgálta annak lehetőségét, hogy miképp lehetne kihozni az újságíró-aktivistát New Yorkból, és Iránba szállítani. 

Maszih Alinedzsad szerint mivel az akcióban iráni hírszerző ügynökök vettek részt, Hasszan Róhani iráni elnöknek tudnia kellett róla, sőt, jóvá is hagyta azt.