Döbbenetes képeken a pusztító németországi áradások

2021.07.16. 13:45 Módosítva: 2021.07.16. 13:50

Egyre súlyosabb következményei vannak az áradásoknak Németországban, a halottak száma óráról órára nő, a hatóságok rengeteg embert tartanak számon eltűntként. 

A legutóbbi adatok szerint meghaladja a 90-et a természeti katasztrófa áldozatainak száma, az ország nyugati részén fekvő Rajna-vidék-Pfalz és Észak-Rajna-Vesztfália tartományban teljes városokat és falvakat árasztott el a víz, sok épület megsemmisült. A pusztítást jól mutatja a Bild által közölt előtte után sorozat. 

A helyzeten tovább ront, hogy a meteorológusok a mai napon és hétvégén további csapadékot valószínűsítenek, ami emelhet a folyók vízszintjén. A védekezésben és a mentésben egyébként 15 ezer ember vesz részt.

Ma reggelre a Köln melletti Erfstadt Blessem nevű negyedében alakult ki a legsúlyosabb helyzet. A helyi hatóságok közlése szerint az alámosások miatt megrogyott vagy összeomlott számos lakóépület, amelyekből segélyhívásokat vettek. Ez főleg azért fordult elő, mert sokan – a figyelmeztetések ellenére – visszatértek otthonaikba.

A hét elején kezdődött esőzések miatt megáradt patakok és folyók egy viszonylag szűk területen, Wuppertalban és környékén, illetve a Köln–Bonn–Koblenz alkotta vonaltól a belga, luxemburgi és holland határig húzódó, nagyjából harminc kilométeres sávban pusztítottak a legnagyobb erővel.

Orbán Viktor Angela Merkelnek írt levelében a magyar emberek nevében kifejezte részvétét és együttérzését az áldozatok családjainak – tájékoztatta korábban az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője péntek reggel. A magyar miniszterelnök – mint írta – megrendüléssel értesült a katasztrófáról, és egyúttal biztosította a német kancellárt, hogy Magyarország kész minden rendelkezésére álló eszközzel segítséget nyújtani az érintett településeknek a természeti csapás okozta károk elhárításához.

Mint ismert, a helyzet Hollandiában és Belgiumban sem jobb. Utóbbi országban legalább 15-en meghaltak, legkevesebb négy embert eltűntként tartanak nyilván, több mint 21 ezer ember maradt elektromos áram nélkül a napok óta tartó heves esőzések nyomán kialakult özönvízszerű áradások miatt.   • Hírek
  • Személyi kölcsön