Lavrov: Elbukott az amerikai misszió Afganisztánban

2021.07.16. 18:52

Az orosz külügyminiszter szerint elbukott az Egyesült Államok missziója Afganisztánban, ahol a kormányellenes tálibok egyre több sikeres hadjáratot hajtanak végre azóta, hogy bejelentették az amerikai csapatok kivonását az országból – adta hírül az MTI.

A világon mindenki belátja, hogy a misszió kudarc volt. Ezt mindenki elismeri, beleértve az Egyesült Államokat is

– mondta Szergej Lavrov pénteken Taskentben, ahol a közép-ázsiai országok nemzetközi konferenciáján vesz részt.

Az orosz hírügynökségek jelentése szerint a külügyminiszter úgy vélte: az amerikai és NATO-erők „elsietett” távozása miatt romlott hirtelen a biztonsági helyzet Afganisztánban az utóbbi időben, miután mind katonai, mind politikai téren erősödött a bizonytalanság az ország körül.

Valós a veszélye annak, hogy az instabil helyzet az Afganisztánnal szomszédos országokra is átterjed

– tette hozzá Lavrov, megjegyezve, hogy a jelenlegi körülmények között a terrorfenyegetettség és a kábítószer-csempészet problémája is erősödik.

Május eleje óta a tálibok nagy területeket tudtak ellenőrzésük alá vonni elsősorban az ország északi és nyugati részében, távol az eddig hagyományosnak számító dél-afganisztáni bázisaiktól. Hatalmukba kerítettek több kulcsfontosságú települést az iráni, a türkmén és a tádzsik határ közelében, és harcosaik bekerítettek már több tartományi székhelyet is. Amerikai támogatás híján az afgán katonák alig tudtak ellenállást tanúsítani ezekkel az offenzívákkal szemben.  • Tippek
  • Bankszámla