Elfogadták a rendeletet, kilőhetik a veszélyes medvéket Romániában

2021.07.21. 17:17

A román kormány elfogadta az emberéletet veszélyeztető medvék azonnali eltávolítását szabályozó sürgősségi kormányrendeletet, amely lehetővé teszi az állatok kilövését is – közölte szerdán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy a rendelet értelmében azonnal eltávolítható lesz minden olyan nagyragadozó, amely a településeken belül veszélyezteti az embereket. Minden önkormányzatnál alakul egy úgynevezett sürgősségi beavatkozó csapat, amelyet a polgármester vagy az alpolgármester vezet. Szakmai vélemények szerint ez a testület dönt az azonnali eltávolítás módjáról, amely

a medve elhajtása, altatása és áthelyezése, illetve eutanázia vagy a kilövés

lehet. Annak érdekében, hogy az azonnali beavatkozás elindulhasson, a 112-es segélyhívó számon kell jelenteni a medve jelenlétét vagy támadását. Ezt követően a segélyszolgálat értesíti az adott településen működő csapatot, amelynek csendőrök, a helyi vadásztársaság technikai szakszemélyzete, valamint egy állatorvos is tagjai a polgármester vagy az alpolgármester mellett.

Tánczos Barna leszögezte,

Nem Bukarestből kell megmondanunk, hogy melyik az a medve, amely rettegésben tart egy adott települést, ezért decentralizáltuk a döntéshozatali folyamatot.

A szerdai kormányülést követően Florin Citu miniszterelnök elmondta, hogy ez a rendelet rövid távon nyújt megoldást a medveproblémára, hosszú távon rendelkezéseket kell kidolgozni a medvepopuláció szabályozásáról. Hozzátette, a környezetvédelmi minisztériumnak maximum egy éven belül intézkedéseket kell hoznia ennek érdekében.

Romániában az elmúlt években elszaporodtak a támadások, miután 2016-ban az akkori kormány betiltotta a medvevadászatot, védett állattá nyilvánítva őket.

Azóta egyre több riasztást kapnak a hatóságok a lakosoktól, miután a medvék a településekre is bejárnak élelem után kutatva. A támadások jelentős része a többségében magyarok által lakott Hargita és Kovászna megyében történik – tudósít az MTI.  • Hírek
  • Személyi kölcsön